Viktor Jerofejev

Faktaboks

Viktor Jerofejev
Viktor Vladimirovitsj Jerofejev
Uttale
Jerof'jejev
Født
19. september 1947, Moskva

Viktor Jerofejev. Foto: Anton Nossik. Tilgjengelig under CC BY 3.0.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Viktor Jerofejev er en russisk forfatter og litteraturkritiker, spesielt kjent for romanen Den russiske skjønnheten (1990), som er oversatt til en rekke språk, og essayet «Gravøl over Sovjetlitteraturen» (1990), som ble en av de mest omdiskuterte tekstene i den russiske offentligheten på 1990-tallet.

Bakgrunn

Jerofejevs oppvekst ble preget av at faren var tolk for Josef Stalin og senere sovjetisk ambassadør i Paris, der familien bodde fra 1955 til 1959. Jerofejev studerte litteratur og språk i Moskva og tok doktorgraden på en avhandling om Fjodor Dostojevskij og fransk eksistensialisme.

Forfatterskap

I 1970-årene begynte Jerofejev å skrive, i 1979 var han involvert i Metropol-affæren og ble ekskludert fra den sovjetiske forfatterforeningen.

Først i 1988 kunne Jerofejev gi ut det han skrev i Russland igjen og i 1990 ble han berømt i videre kretser med romanen Den russiske skjønnheten (Russkaja krasavitsa), som er oversatt til 27 språk. Jerofejev var på denne tiden også aktiv som litteraturkritiker, og hans essay «Gravøl over Sovjetlitteraturen» (på norsk 2010), publisert samme år som Den russiske skjønnheten, ble en av de viktigste og mest omdiskuterte tekster i den russiske litterære offentlighet på 90-tallet. I denne teksten tar Jerofejev et kraftig oppgjør med den tradisjonelle ansvarlighetsestetikken og det sterke moralske imperativet som russisk litteratur tradisjonelt har vært preget av: forfatteren skulle ikke bare være forfatter, men moralsk og åndelig veiviser, filosof, kritiker og jurist. Jerofejev ville «frigjøre» forfatteren fra denne byrden, og la forfatteren være «bare forfatter». Oppgjøret var ikke bare rettet mot den sovjetiske ideologiserte litteraturen, men like mye mot den innflytelsesrike, til dels samfunnskritiske russiske litteraturen på 1800-tallet.

Fortellingen Livet med en idiot (Zjizn s idiotom, 1980, på norsk 2010) er både filmatisert (1993) og danner grunnlaget for Alfred Schnittkes opera ved samme navn (1992). Jerofejev har også utgitt en viktig antologi over russisk samtidslitteratur, Russiske ondskapens blomster (Russkie tsvety zla, 1997). I romanen Den gode Stalin (Khorosjij Stalin, 2004) beskriver Jerofejev sin barndom som sovjetisk diplomatsønn.

Jerofejev har vært aktiv på mange arenaer som forfatter av skjønnlitteratur og sakprosa, et eget radioprogram i Radio Svoboda (Radio Liberty) under tittelen Den russiske sjels encyklopedi (Entsiklopedija russkoj dusji), han har deltatt i russisk reality-TV, og kommenterer ofte og gjerne russisk politikk og kulturliv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg