Viktor Jerofejev

Faktaboks

Uttale
Jerof'jejev
Viktor Jerofejev
Viktor Vladimirovitsj Jerofejev
Født
19. september 1947
Fødested
Moskva

Viktor Jerofejev. Foto: Anton Nossik. Tilgjengelig under CC BY 3.0.

av . Begrenset gjenbruk

Viktor Jerofejev er en russisk forfatter og litteraturkritiker.

Jerofejevs oppvekst ble preget av at faren var tolk for Josef Stalin og senere sovjetisk ambassadør i Paris. 1955–59 bodde familien i Paris. Jerofejev studerte litteratur og språk i Moskva og tok doktorgraden på en avhandling om Fjodor Dostojevskij og fransk eksistensialisme.

I 1970-årene begynte Jerofejev å skrive, i 1979 var han involvert i Metropol'-affæren og ble ekskludert fra den sovjetiske forfatterforening. Først i 1988 kunne Jerofejev gi ut det han skrev i Russland igjen og i 1990 ble han berømt i videre kretser med romanen Den russiske skjønnheten (Russkaja krasavitsa). Boken er blitt oversatt til 27 språk. Jerofejev var på denne tiden også aktiv som litteraturkritiker, og hans essay «Gravøl over Sovjetlitteraturen» (på norsk 2010), publisert samme år som Den russiske skjønnheten, ble en av de viktigste og mest omdiskuterte tekster den russiske litterære offentlighet på 90-tallet. I denne teksten tar Jerofejev et kraftig oppgjør med den tradisjonelle ansvarlighetsestetikk og sterke moralske imperativ som russisk litteratur tradisjonelt har vært preget av.

Fortellingen Livet med en idiot (Zjizn' s idiotom, 1980, på norsk 2010) er både filmatisert (1993) og danner grunnlaget for Alfred Schnittkes opera ved samme navn (1992). Jerofejev har også utgitt en viktig antologi over russisk samtidslitteratur, Russiske ondskapens blomster (Russkie tsvety zla, 1997). I romanen Den gode Stalin (Khorosjij Stalin, 2004) beskriver Jerofejev sin barndom som sovjetisk diplomatsønn.

Jerofejev er i dag aktiv på mange arenaer. Foruten å publisere skjønnlitteratur og sakprosa, har han et radioprogram i Radio Svoboda (Radio Liberty) under tittelen Den russiske sjels encyklopedi (Entsiklopedija russkoj dusji), har deltatt i russisk reality-TV, og kommenterer ofte og gjerne russisk politikk og kulturliv.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg