Faktaboks

Djibouti

Djibouti by, Djibouti City

Uttale
dʒibˈu:ti
Djiboutis nasjonalforsamling
Djiboutis nasjonalforsamling holder til i denne bygningen i Djibouti by.

Djibouti er hovedstad og største by i Djibouti. Byen ligger ved den sørøstlige delen av Tadjourabukta, nær innløpet til Rødehavet. Den har 600 000 innbyggere (2023) og har med dette mer enn halvparten av landets befolkning.

Byen er landets politiske, økonomiske og kulturelle senter.

Næringsliv og transport

Djibouti
Havna i Djibouti by.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Djibouti er en viktig havneby og har store anlegg for bunkring og forsyninger. Havnen ble etablert i 1888. Byen har frihavn fra 1981. I 2009 ble havneområdet utvidet ved Doraleh, fem kilometer vest for det opprinnelige havneområdet. Her er det en oljeterminal og en terminal for containerskip. Det økonomiske livet i Djibouti er avhengig av transitthandelen til og fra Etiopia. Mer enn 90 prosent av Etiopias eksport og import går over byens havn og andre havner i Djibouti.

I havneområdet er det et oljeraffineri. Industrien i byen er for øvrig stort sett begrenset til småindustri med fremstilling av blant næringsmidler, mineralvann og mekanisk utstyr.

I 2018 ble det åpnet en 784 kilometer lang elektrifisert jernbanelinje mellom Addis Abeba og Djibouti. Jernbanen eies av de to nabolandene, men ble bygd som et resultat av finansiell og teknisk bistand fra Kina, som også skal drive jernbanelinjen de første seks årene.

Med både havn og jernbane er hovedstaden Djibouti et sentralt senter for handel på Afrikas Horn.

Djibouti-Ambouli internasjonale lufthavn som har både en sivil og en militær del, er seks kilometer fra byens sentrum.

Det er et godt utbygd veinett til andre byer i landet og til Somalia og Etiopia.

Kultur og utdanning

I hovedstaden er det et nasjonalmuseum. Det er flere moskeer i hovedstaden. Den eldste moskeen er fra 1901. Byen har også et musikkteater og et akvarium.

Universitetet i Djibouti ble etablert i 2006.

Historie

Byen ble grunnlagt av franskmennene i 1888, og hadde status som hovedstad i Fransk Somaliland fra 1896 til 1969. Fransk Somaliland var en koloni fram til 1946, da området ble et fransk oversjøisk territorium. I 1969 endret området navn til Det franske afar- og issa-territoriet med fortsatt hovedstad i Djibouti. I 1977 ble byen hovedstad i det selvstendige Djibouti.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg