Faktaboks

Diakonhjemmet Sykehus
Offisielt navn
DIAKONHJEMMET SYKEHUS AS
Uttale
diakˈonhjemmet sykehus
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Jan Christian Frich
Styreleder
Ingunn Brita Moser

Diakonhjemmet er et privateid sykehus etablert i 1893 i Oslo. Sykehuset har lokalsykehusfunksjoner for innbyggere i Oslo vest på vegne av det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst, som har ansvaret for spesialhelsetjenester i Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Telemark, Innlandet og Agder.

Diakonhjemmet har ansvaret for behandling av somatiske og psykiske lidelser, samt rusbehandling. Sykehuset har i tillegg regionsfunksjoner innen revmatologi og revmakirurgi. Som tilbyder av spesialisthelsetjenester har sykehuset også virksomhet innen utdanning av sykepleiere og leger, samt andre helsefaglige felt.

Sykehuset har over 1000 ansatte og hadde i 2021 en omsetning på omtrent 2,5 milliarder kroner. Sykehusets drift er fra 2001 underlagt aksjeselskapet Diakonhjemmet sykehus, heleid av Stiftelsen Diakonhjemmet, en ideell stiftelse med virksomhet innen helse og omsorg, samt utdanning.

Historikk

Diakonhjemmet sykehus ble etablert på Lindern i 1890. Bygningsmassen, som i senere tid blir brukt som sykehus, ble bygget i 1900, og har siden blitt utvidet og modernisert.

I begynnelsen var sykehusdriften ment å gi de mannlige elevene praksis innen sykepleie i tråd med institusjonens formål, som var å utdanne menn til diakonal gjerning. Sykehuset hadde i begynnelsen kun et mindre somatisk tilbud til eldre menn, men fikk etter hvert også tilbud innen behandling av psykiske lidelser. Utover 1900-tallet åpnet diakonhjemmet også for kvinnelige pasienter. Sykehuset fikk i 1980 en revmatologisk avdeling og poliklinikk, nye lokaler for sin virksomhet innen ergoterapi og fysioterapi, samt ny intensivavdeling.

I 1998 ble den psykiatriske avdelingen, DPS Vinderen, Senter for Psykofarmakologi og Alderspsykiatrisk avdeling ved Søndre Borgen, en del av sykehusets virksomhet. I 2001 ble det registrert et formelt aksjeselskap, som har ansvaret for driften av sykehuset. Diakonhjemmet Sykehus AS er heleid av Stiftelsen Diakonhjemmet.

Fra 2006 er også Mentalhygienisk Rådgivningskontor en del av virksomheten gjennom barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk, også kjent som BUP Vest. I senere tid er virksomheten til BUP Vest, Senter for Psykofarmakologi og Voksenpsykiatrisk avdeling lagt til Vinderen, mens Alderspsykiatrisk avdeling ligger på Steinerud.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Diakonhjemmet Sykehus
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
86.101 Alminnelige somatiske sykehus; 86.104 Institusjoner i psykisk helsevern for voksne; 86.223 Poliklinikker i psykisk helsevern for voksne

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg