Riksveien i sikte – utsikt fra Søndre galleri mot den eneste retningen eventuelle svenske angrepstropper kunne komme fra.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Blokkhuset ble bygget både som selvstendig forsvarsanlegg og som støtte for Nordre og Søndre fjellgalleri lenger opp i dalen. Blokkhuset ligger høyt i terrenget rett nord for forlegningsleiren ved Vaterholmen.

De verdalske befestninger er en historisk sperrefestning i Inndalen i Verdal kommune i Trøndelag. Den ble ferdigstilt i 1911 som del av Stjør- og Verdal befestninger, der blant annet også fortet på Ingstadkleiva i Stjørdal (Hegra festning) inngikk. Anleggene ble bygd for å sikre Trondheim og de rike trøndelagsbygdene mot angrep fra øst.

Beskrivelse og historikk

Befestningene i Inndalen besto opprinnelig av to fjellgallerier (Nordre og Søndre galleri) på hver side av elva Inna, samt et blokkhus og en forberedt kanonstilling lenger nede i dalen. Til sammen behersket de alle aktuelle invasjonsruter gjennom Inndalen fra Sverige. En forlegningsleir, Vaterholmen leir, ble anlagt nede i dalen fra 1917. Denne erstattet det som viste seg å være svært kummerlige boforhold i fjellgalleriene der mannskapene opprinnelig var forlagt.

De verdalske befestninger er særlig viktig med sin tilknytning til hendelsene etter unionsoppløsningen med Sverige i 1905, og det er samlet sett blant de mest spektakulære og spesielle militære anlegg bygget på denne tiden.

Kulturminne

De tre opprinnelige anleggene betraktes gjerne som et nasjonalt festningsverk og ble fredet av Riksantikvaren i 2004. Befestningene er restaurert og åpne for besøkende i sommersesongen.

Vaterholmen skyte- og øvingsfelt

Rett sør for festningsanlegget lå det tidligere Vaterholmen skyte- og øvingsfelt. På sitt største var feltet cirka 37 000 dekar stort. Det var aktivt fra 1953 til 1996 og største bruker var Heimevernet (det daværende HV-13).

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg