De verdalske befestninger

Riksveien i sikte – utsikt fra Søndre galleri mot den eneste retningen eventuelle svenske angrepstropper kunne komme fra.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Blokkhuset ble bygget både som selvstendig forsvarsanlegg og som støtte for Nordre og Søndre fjellgalleri lenger opp i dalen. Blokkhuset ligger høyt i terrenget rett nord for forlegningsleiren ved Vaterholmen.

De verdalske befestninger er en sperrefestning i Verdal kommune i Trøndelag, ferdigstilt i 1911 som del av Stjør- og Verdal befestninger, som sammen skulle sikre landtilgangene mot Trondheim og de rike trøndelagsbygdene fra øst.

De verdalske befestninger besto opprinnelig av to fjellgallerier (Nordre og Søndre galleri) på hver side av elva Inna, samt et blokkhus og en forberedt kanonstilling som til sammen behersket aktuelle invasjonsruter gjennom Inndalen fra Sverige. En forlegningsleir, Vaterholmen leir, ble anlagt nede i dalen noen år seinere.

Anlegget er særlig viktig med sin tilknytning til hendelsene etter unionsoppløsningen med Sverige i 1905, og det er samlet sett blant de mest spektakulære og spesielle militære anlegg bygget på denne tiden. Anlegget er restaurert og er åpent for besøkende i sommersesongen.

De verdalske befestninger er et nasjonalt festningsverk og ble fredet av Riksantikvaren i 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg