Fra Celerina i Oberengadin.

Lars Mæhlum. fri

Engadin, retoromansk Engiadina, it. Engadina (av En, det retoromanske navnet på elven Inn), Inns dalføre i kanton Graubünden, Sveits, fra Malojapass (1815 moh.) i sørvest til grensen mot Tirol, Østerrike, i nordøst (1019 moh.). Dalen, som er en av de høyest beliggende, bebodde daler i Europa, er 95 km lang og har i alt 25 300 innb. (2012). Den deles vanligvis i Oberengadin og Unterengadin.

Oberengadin, retoromansk Engiadin'Ota, (i alt 17 300 innb. 2012) utgjør de øverste ca. 40 km av Engadin, over ca. 1600 moh. Tørt og solrikt klima. Dalbunnen er bred øverst, med flere innsjøer og godt beiteland. Liene er kledd med barskog. Viktigste by er Samedan, tysk Samaden. Omkring 2/3 av befolkningen er tysktalende, 1/5 italiensk- og 1/8 retoromansktalende. Den fordeler seg noenlunde likt på protestanter og katolikker. Turisme er viktigste næringsvei, med bl.a. de meget betydelige turiststedene Sankt Moritz og Pontresina. Ellers drives husdyrbruk.

Unterengadin, retoromansk Engiadina Bassa, er trangere med en stor del av bebyggelsen i liene, (i alt 8 000 innb. 2012). Klimaet er mildere, og ved siden av husdyrholdet dyrkes noe korn. Jordbruket betyr langt mer enn i Oberengadin. Viktigste by er Scuol, tysk Schuls. I Unterengadin står retoromansk mye sterkere enn i Oberengadin, over halvparten av befolkningen er retoromansktalende mot knapt 4/10 tysktalende; nesten 2/3 er protestanter, 3/10 katolikker, også de konfesjonelle forholdene skiller seg klart fra Oberengadin.

Administrativt, om enn ikke geografisk, utgjør også Val Müstair (Münstertal) en del av Unterengadin. Dalen ligger på sørsiden av Pass dal Fuorn (Ofenpass) og gjennomløpes avelva Rom som er tilløp til Adige (Etsch). Befolkningen her er som i Unterengadin for øvrig hovedsakelig retoromansktalende. Inkludert Val Müstair hadde Unteengadin ca 9600 innbyggere i 2012.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.