Engadin

I Unterengadin står fjellene mye tettere enn i Oberengadin
Ftan i Unterengadin
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Fra Celerina i Oberengadin.

.
Lisens: fri

Engadin er Inns dalføre, i kanton Graubünden i Sveits. Det strekker seg fra Malojapass (1815 moh.) i sørvest til grensen mot Tirol, Østerrike, i nordøst (1019 moh.). Dalen, som er en av de høyest beliggende, bebodde daler i Europa, er 95 km lang og har i alt 27 900 innbyggere (2017). Den deles vanligvis i Oberengadin og Unterengadin.

Faktaboks

uttale:
engadˈin
etymologi:

Av En, det retoromanske navnet på elven Inn

også kjent som:

På retoromansk Engiadina, på italiensk Engadina

Oberengadin

Oberengadin, på retoromansk Engiadin'Ota, med i alt 18 550 innbyggeri (2017) utgjør de øverste ca. 40 km av Engadin, over ca. 1600 moh. Denne delen av Engadin har et tørt og solrikt klima. Dalbunnen er bred øverst, med flere innsjøer og godt beiteland. Liene er kledd med barskog. Viktigste by er Samedan, tysk Samaden. Omkring 2/3 av befolkningen er tysktalende, 1/5 italiensk- og 1/8 retoromansktalende. Befolkningen fordeler seg noenlunde likt på protestanter og katolikker. Turisme er viktigste næringsvei, med blant annet de meget betydelige turiststedene Sankt Moritz og Pontresina. Ellers drives husdyrbruk.

Unterengadin

Unterengadin, på retoromansk Engiadina Bassa, er trangere med en stor del av bebyggelsen i liene. Området har i alt 9 350 innbyggere 2017, inkludert Val Müstair. Klimaet er mildere enn i Oberengadin, og ved siden av husdyrholdet dyrkes noe korn. Jordbruket betyr her langt mer enn i Oberengadin. Viktigste by er Scuol, på tysk Schuls. I Unterengadin står retoromansk mye sterkere enn i Oberengadin, og over halvparten av befolkningen er retoromansktalende mot knapt 4/10 tysktalende. Nesten 2/3 er protestanter, 3/10 katolikker og også de konfesjonelle forholdene skiller seg således klart fra Oberengadins.

Administrativt, om enn ikke geografisk, utgjør også Val Müstair (tysk Münstertal) en del av Unterengadin. Dalen ligger på sørsiden av Pass dal Fuorn (Ofenpass) og gjennomløpes av elva Rom som er tilløp til Adige (Etsch). Befolkningen her, som utgjør 1534 innbyggere (2017), er som i Unterengadin for øvrig hovedsakelig retoromansktalende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg