Scuol

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Scuol, tysk Schuls, er en by i Sveits, kanton Graubünden, hovedby i Unterengadin (se Engadin) som ligger 1250 moh. Etter sammenslåing med de omliggende kommunene i øvre del av Unterengadin (Guarda, Ardez, Ftan, Tarasp og Sent) i 2015 har Scuol 4624 innbyggere (2020). Et flertall av befolkningen er retoromansktalende og hører konfesjonsmesig til evangeliske kirkesamfunn.

Scuol er endestasjon for jernbaneforbindelsene fra Chur over Davos/Albula og over Klosters via Vereinatunnelen (begge Rhätische Bahn). Hovedvei fører ned Inns dalføre til Østerrike.

Scuol er kjent for sine varme, mineralholdige kilder, nevnt første gang 1389. Fra 1860-årene ble Scuol og Tarasp kjent som «dronningen blant Alpenes bad». I tillegg til kildene bidro det gode klimaet med særlig frisk luft og mange årlige soldager til denne karakteristikken. Sentrum for badevirksomheten, Bogn Engiadina, ligger i den øvre del av byen, Scuol-sura. I Scuol-sot, den nedre delen av byen, ligger Museum d'Engiadina Bassa, Unterengadins museum.

Utviklingen som vintersportsted kom først etter siste krig. I dag er både sommer- og vinterturismen godt utbygd både i selve Scuol og landsbyene ellers i Unterengadin. Disse ligger for en stor del i liene på nordsiden av Inndalen. En rekke taubaner fører til fjells; den lengste går fra Scuol jernbanestasjon til Motta Naluns (2146 moh) med skiheis videre til en høyde av 2780 moh. i sørskråningen av Piz Minschun (3068 moh.).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg