Scuol
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Scuol, tysk Schuls, er en by i Sveits, kanton Graubünden, hovedby i Unterengadin (se Engadin) som ligger 1250 moh. Etter sammenslåing med de omliggende kommunene i øvre del av Unterengadin (Guarda, Ardez, Ftan, Tarasp og Sent) i 2015 har Scuol 4624 innbyggere (2020). Et flertall av befolkningen er retoromansktalende og hører konfesjonsmesig til evangeliske kirkesamfunn.

Scuol er endestasjon for jernbaneforbindelsene fra Chur over Davos/Albula og over Klosters via Vereinatunnelen (begge Rhätische Bahn). Hovedvei fører ned Inns dalføre til Østerrike.

Scuol er kjent for sine varme, mineralholdige kilder, nevnt første gang 1389. Fra 1860-årene ble Scuol og Tarasp kjent som «dronningen blant Alpenes bad». I tillegg til kildene bidro det gode klimaet med særlig frisk luft og mange årlige soldager til denne karakteristikken. Sentrum for badevirksomheten, Bogn Engiadina, ligger i den øvre del av byen, Scuol-sura. I Scuol-sot, den nedre delen av byen, ligger Museum d'Engiadina Bassa, Unterengadins museum.

Utviklingen som vintersportsted kom først etter siste krig. I dag er både sommer- og vinterturismen godt utbygd både i selve Scuol og landsbyene ellers i Unterengadin. Disse ligger for en stor del i liene på nordsiden av Inndalen. En rekke taubaner fører til fjells; den lengste går fra Scuol jernbanestasjon til Motta Naluns (2146 moh) med skiheis videre til en høyde av 2780 moh. i sørskråningen av Piz Minschun (3068 moh.).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg