Scuol, tysk Schuls, by i Sveits, kanton Graubünden, hovedby i Unterengadin, 1250 moh.; 2400 innbyggere (2012) med et flertall retoromansktalende. Scuol er endestasjon for jernbanen fra Chur over Albula og Klosters via Vereinatunnelen (Rhätische Bahn). Hovedvei fører ned Inns dalføre til Østerrike.

Scuol er kjent for sine varme, mineralholdige kilder, nevnt første gang 1389. Fra 1860-årene ble byen sammen med Tarasp i nabokommunen kjent som "dronningen blant Alpenes bad". I tillegg til kildene bidro det gode klimaet med særlig frisk luft og mange årlige soldager til denne karakteristikken. Utviklingen som vintersportsted kom først etter siste krig. I dag er både sommer- og vinterturismen godt utbygd både i Scuol og landsbyene ellers i Unterengadin. Disse ligger for en stor del i liene på nordsiden av dalføret. En rekke taubaner fører til fjells; den lengste går fra Scuol jernbanestasjon til Motta Naluns (2146 moh) med skiheis videre til Piz Minschun (2780 moh.).

1. januar 2015 ble 6 av kommunene i Unterengadin slått sammen til en ny kommune Scuol. Det dreier seg om følgende gamle kommuner: Ardez, Ftan, Guarda, Scuol, Sent og Tarasp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.