Faktaboks

Dagny

Dagny Norvoll Sandvik

Født
23. juli 1990
Dagny
Dagny i 2017, under presentasjonen av de nominerte til Spellemannprisen.
Av /NTB.

Dagny er en popartist og låtskriver fra Tromsø som slo gjennom med sangen Backbeat i 2015. Hun har siden da vært blant de mest spilte norske artistene på norsk radio, og er blitt nominert til Spellemannprisen seks ganger.

Etter å ha prøvd seg frem med akustisk poprock og som singer-songwriter i de tidlige årene, har Dagnys mest kjente sanger etter gjennombruddet vært velproduserte, dansbare poplåter med elementer av indie og disco. Utgivelsene har tydelige innslag av programmerte trommer, synth og discorytmer, samtidig som instrumentasjonen i liveopptredener har båret et sterkt preg av britisk gitar-pop. Hun har blitt sammenlignet med den australske artisten Sia i britisk presse, mens VG trakk paralleller fra singelen Somebody til svenske Robyn.

Dagny har samarbeidet med mangfoldige låtskrivere, men skriver mye av musikken selv. Hun skriver også musikk for andre artister, blant annet for de norske artistene Julie Bergan, Lemaitre, Chris Holsten og Matilda.

Bakgrunn

Dagny er fra Tromsø, og er datter av to musikere: vokalisten Marit Sandvik og jazzgitaristen Øystein Norvoll. I ungdomstiden satset hun parallelt som musiker og modell. I 2007 vant hun modellkonkurransen Årets Ansikt, men denne karrieren ble kortlevd.

Hun skrev tidlig egne sanger, og spilte blant annet i den lokale duoen June & Dagny med June Cecilie Egerton. I oppveksten var hun fan av både Eva Cassidy og Spice Girls, men det kan sies at Dagnys musikalske uttrykk som soloartist lener seg betraktelig mer på sistnevnte.

I 2010 dro hun til Liverpool for å videreutvikle musikkarrieren, hvor hun skrev sanger og øvde med musikere tilknyttet Liverpool Institute of Performing Arts (LIPA). Etter å ha gjort turneer i Nord-Norge flyttet hun til London året etter. Der spilte hun på mindre scener, men interessen fra publikum og musikkbransjen uteble. «Ingen kunne brydd seg mindre», sa hun selv til Aftenposten i 2020.

Hun fortsatte allikevel musikerlivet, og pendlet i flere år mellom London og Tromsø, hvor hun hadde deltidsjobber og spilte mindre konserter. I 2012 fikk Dagny to store jobber som oppvarmingsartist: for Elton John under festivalen Vinter-Døgnvill, og for Sting i Bangkok. Dagny hadde på dette tidspunktet opparbeidet seg en status som lokalkjendis i Tromsø, og lokalavisene skrev om henne jevnlig.

Dagny ble værende i London til tross for en viss frustrasjon over manglende progresjon i musikerkarrieren. Det sto imidlertid ikke helt stille: I 2014 spilte hun blant annet under Isle of Wight-festivalen i England og hadde en oppvarmingsjobb for Bryan Adams i Østerrike. Hun lanserte også en musikkvideo til sangen Hold On Lucy.

Gjennombrudd

Lansering av låta Backbeat fikk uventet mye oppmerksomhet høsten 2015. Innen januar 2016 hadde sangen passert to millioner avspillinger på Spotify; et halvt år senere passerte den 20 millioner avspillinger. Som følge av låtas suksess fikk Dagny kontrakt med plateselskapene Propeller (i Skandinavia) og Republic (for resten av verden). Hun ble håndplukket til å spille på bransjefestivalene Eurosonic, by:Larm og Trondheim Calling.

Under by:Larm i 2016 ble Dagny tildelt et stipend fra NOPA, og det samme året ble Backbeat nominert til Årets Låt under Spellemann, mens Dagny ble nominert til Årets Nykommer.

Oppfølgersingelen Fool’s Gold var den fjerde mest spilte på P3 i 2016, og debut-EP-en Ultraviolet fikk terningkast fem av både Dagbladet og VG. Hun fikk også prisen Årets nykommer under prisutdelingen P3 Gull.

Videre karriere

Helt siden 2010 snakket Dagny jevnlig med norsk og internasjonal presse om et eget album, men det ble utsatt en rekke ganger. Etter lanseringen av Ultraviolet fortsatte Dagny med å gi ut enkeltlåter, både som hovedartist og som gjesteartist. Hun sang blant annet på den kjente amerikanske DJ-en Steve Aokis låt Hit Your Heart.

I 2017 og 2018 fikk Dagny nye Spellemann-nominasjoner i Årets Låt for Wearing Nothing og Drink About, sistnevnte med artisten Seeb. I 2018 ble hun også nominert til Spellemann som Årets Låtskriver.

I 2019 inkluderte den verdensberømte amerikanske artisten Katy Perry elementer fra Dagnys Love You Like That i sin egen sang Never Really Over, som ble en av Perrys største hits det året. Dagny mistet det samme året platekontrakten med Republic.

I 2020 ga Dagny ut sitt første album Strangers/Lovers i to deler på eget selskap.

For året 2023 ble hun Spellemann-nominert i kategorien Årets popartist.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg