Julie Bergan

Julie Bergan under en konsert i 2019.
Av /NRK P3.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Artikkelstart

Julie Bergan er en norsk popartist og låtskriver fra Skien. Hun ble først kjent med låta Supernova med gruppen Cir.Cuz i 2012, og hun fikk sitt gjennombrudd som soloartist med Arigato fra 2016.

Bergan er inspirert av 1990-talls- og 2000-talls-pop, noe som er gjenkjennelig i hennes egen musikk. Instrumentasjonen er hovedsakelig programmert, og kan sammenlignes med Bergans tidvise samarbeidspartner og venninne Astrid S, og også Ina Wroldsen. Bergan er utdannet danser og baserer mye av imaget sitt på scenen på koreografi, og hun opptrer som oftest med egne dansere.

Hun skriver deler av musikken sin selv, og har gjentatte ganger uttalt at det er hun som bestemmer over alle aspektene av sin egen karriere. I så måte tar hun mer enn vokal-inspirasjon fra sitt store forbilde Beyoncé.

Bakgrunn

Bergan var i ungdomstiden en aktiv sanger og danser, og gikk på danselinjen på Skien videregående skole. Hun så opp til de internasjonale popartistene på tidlig 2000-tall som Britney Spears, N’Sync, Christina Aguilera og Shakira.

Faren støttet Bergans interesse og akkompagnerte henne i videoer hvor hun covret popsanger, som ble lagt ut på YouTube. Blant de som så videoene var rapgruppen Cir.Cuz. De hentet i 2012 inn Bergan for å synge på sangen Supernova. Sangen lå 16 uker på VG-lista i 2013, med femteplass som høyeste plassering. Det samme året deltok Bergan i Melodi Grand Prix med sangen Give A Little Something Back, men hun kom ikke videre fra delfinalen i Steinkjer.

Bergan fikk imidlertid dobbelt platekontrakt med Warner Music i august 2013, både som artist og som låtskriver. De første singelene, Younger og Fire nådde ikke Topp 40 på VG-lista. I 2015 fikk hun sin første listeplassering med All Hours, som nådde sjetteplass.

Gjennombrudd

Bergans gjennombrudd kom med sangen Arigato, som nådde førsteplassen på VG-lista sommeren 2016. Sangen nådde også femteplass på den svenske hitlista.

Arigato ble skrevet i samarbeid med Joakim Haukaas, Linnea Martinsson og Simon Strömstedt, og ble nominert til Årets låt under Spellemannprisen og P3 Gull i 2016. Bergan ble også nominert som Beste nykommer under P3 Gull.

I 2017 vant Bergan Musikkforleggerprisen i kategorien "Årets gjennombrudd – Populærmusikk" for Arigato og for sitt bidrag til P3-sangen Attitudeproblem remiks. I juryens begrunnelse sto det at Bergan «viser konsistens og egenart i måten hun kombinerer å være artist og låtskriver».

Videre karriere

Studioalbumet Turn On the Lights ble utgitt vinteren 2018, med femteplass på VG-lista som beste plassering. Albumet har fått dobbel platina-utmerkelse fra plateselskapsorganisasjonen IFPI.

Samme året bidro Bergan også med vokal på de norske produsentene Alan Walker og K-391s singel Ignite, som ble en stor hit sommeren 2018, med 11 uker på VG-listas Topp 3. Sangen ble nominert til Spellemannsprisen for Årets låt.

Bergan har siden 2018 gitt ut en rekke singler, samt to EP-er i 2019 og 2020, henholdsvis Hard Feelings: Ventricle 1 og 2.

Hun har gjort flere festivalkonserter og enkeltopptredener, blant annet på VG-lista og under Spellemann. I 2019 fikk hun kritikk for banning da hun fremførte sangene Arigato og STFU under pausen i MGP jr.

I 2018 var Bergan programleder for Spellemannprisen sammen med Tarjei Strøm.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg