Coelophysis
Skjelett av Coelophysis bauri fra trias ved Ghost Ranch, New Mexico, USA. Avstøpning av eksemplaret AMNH FR 7224, oppbevart i American Museum of Natural History, New York.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0
Sammenligning av størrelsen til en rekonstruert Coelophysis og et menneske.
Tegnet av Jeff Martz, Park Ranger i National Park Service.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Coelophysis var en liten rovdinosaur fra sen trias. Dette er en av de tidligste kjente dinosaurene.

Faktaboks

Uttale

sølofysis

Etymologi
gresk koilos ‘hul’ og physis ‘form’, etter dyrets hule knokler.
Også kjent som

Rioarribasaurus (navn som ikke er gyldig lenger, et nomen rejectum ifølge International Commission on Zoological Nomenclature (ICZN).

Beskrivelse

Coelophysis ble opptil 3 meter lang. Hodet var relativt langt, ca. 27 cm, og smalt og lavt, med omtrent 55 skarpe, bøyde, sagtakkete tenner. Store åpninger i kraniet foran øynene holdt vekten nede. Øynene var store og rettet fremover, og studier indikerer syn på høyde med moderne rovfugler. Halsen var lang og bøyelig, og de hadde kravebein som stivet opp brystkassen. Dette er det tidligste eksempelet på kravebein hos dinosaurer. Hoftene var smale og beina omtrent en meter lange med tre tær.

Coelophysis løp på to bein, men hadde også lange armer med fire lange fingre, hvorav den fjerde (et primitivt trekk) var skjult inne i håndens muskler. De tre funksjonelle fingrene hadde store klør. Halen hadde utvekster på halevirvlene som hindret bevegelse opp og ned, men ikke fra side til side; dette kan ha gjort halen til et godt balanseorgan for hurtig løping.

Utbredelse

Coelophysis levde i USA i sen trias (sen carnium til tidlig norium, omtrent 228–225 millioner år siden).

Systematikk

Coelophysis er en slekt med bare én kjent art, Coelophysis bauri Cope, 1887. Den er også kjent under navnet Rioarribasaurus (etter området rundt Ghost Ranch), fordi navnet Coelophysis opprinnelig ble beskrevet fra et dårlig oppbevart funn. Andre medlemmer av familien Coelophysidae er Megapnosaurus, Camposaurus og Podokesaurus. Andre nære slektninger er Liliensternus og Procompsognathus, samt kanskje Pterospondylus, Segisaurus og Gojirasaurus. Coelophysis tilhører rovdinosaurene (Theropoda) i ordenen Saurischia.

Forskning

Coelophysis er kjent fra et oppsiktsvekkende funn ved Ghost Ranch, New Mexico, USA, i 1947. Fossiler av flere hundre individer ble funnet liggende sammen, sannsynligvis druknet under en plutselig oversvømmelse. Her var det dyr av alle aldre, med hodeskaller fra 8 cm til 30 cm lengde. Noen voksne individer ble tolket til å ha skjeletter av unge Coelophysis i magen, noe som indikerte kannibalisme, men senere studier viser at noen av disse er små firfislelignende øgler, mens andre er små individer av Coelophysis som tilfeldigvis ble begravet under de store.

Området der de levde var varmt, monsundominert og nær ekvator. Landskapet var en elveslette hvor plutselige, store regnskyll utgjorde en fare for dyrene som levde der. Den store mengden individer som ble funnet sammen har blitt tolket som bevis for flokkadferd, men kan like godt ha vært et resultat av mange individer som samlet seg rundt en uttørkende vannkilde, slik vi ser det rundt vannhull på savannen i Afrika i dag. Coelophysis er funnet sammen med store mengder fossile trær (den såkalte Petrified Forest), en annen rovdinosaur (Chindesaurus), tidlige krokodiller, øgler og krokodillelignende phytosaurer.

Studier av beinstrukturen viser at dyret vokste raskt og ble seksuelt moden rundt 2–3-års alder. Sannsynligvis nådde den sin fulle lengde på ca. tre meter i løpet av åtte år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg