Christoph Meckel

Faktaboks

Christoph Meckel
Født
12. juni 1935, Berlin
Christoph Meckel (1974)

Christoph Meckel er en tysk forfatter og grafiker. Gjennom boka Suchbild. Über meinen Vater, hvor han tar et oppgjør med fedregenerasjonen i nasjonalsosialismen, var Meckel med på å innlede den såkalte fedrelitteraturen, «Väterliteratur», i tysk litteraturhistorie.

Produksjon

Christoph Meckel har en mangfoldig produksjon, både som forfatter og som billedkunstner. Han har skrevet fortellinger, dikt, essayer og hørespill, men har også en omfattende produksjon av raderinger, tresnitt og tegninger.

Han debuterte 1961 som prosaforfatter (Im Land der Umbranaten). Med språklig presisjon og stor billedrikdom, ofte eksperimenterende og fabulerende i formen, skaper han surrealistiske verdener hinsides alle begreper om tid og rom (Der wahre Muftoni, 1982). Ofte får hans fantastiske verdener preg av rene mareritt, noe som også er typisk for hans lyrikk. Et hyppig tema er spørsmålet om dikterens oppgave i vår tid (Tullipan, 1965; Bockshorn, 1973).

En ny personlig og politisk dimensjon inneholder den selvbiografisk pregede skildringen av hans far, Suchbild. Über meinen Vater (1980), hvis skjebne er symptomatisk for foreldregenerasjonens svik under nasjonalsosialismen. Senere skrev han en tilsvarende bok om sin mor, Suchbild: meine Mutter (2002). I 2000 utkom diktsamlingen Blut im Schuh.

Meckel har skrevet en biografi om den tysk-litauiske forfatteren Johannes Bobrowski (1978). Han har også skrevet om forfatterne Marie-Luise Kaschnitz, Wohl denen die gelebt. Erinnerung an Marie-Luise Kaschnitz (2008), og Peter Huchel, Hier wird Gold gewaschen. Erinnerung an Peter Huchel (2009).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg