Johannes Bobrowski

Faktaboks

Johannes Bobrowski
Uttale
bobrˈowski
Født
9. april 1917, Tilsit (i dag Sovtesk i Russland)
Død
2. september 1965, Øst-Berlin

Artikkelstart

Johannes Bobrowski var en tysk forfatter. Han er særlig kjent som lyriker og for romanen Levins Mühle (1964, norsk oversettelse, Levins mølle (1966)).

Biografi

Johannes Bobrowski ble født i Tilsit (i dag Sovtesk i Russland) og vokste opp i Königsberg (i dag Kaliningrad i Russland) Han studerte kunsthistorie i Berlin. Under andre verdenskrig var han soldat og kom i 1945 i sovjetisk krigsfangenskap; først i 1949 kom han tilbake til Øst-Berlin (DDR), hvor han ble boende til han døde i 1965. Parallelt med forfattergjerningen arbeidet han som forlagslektor. Fra 1960 deltok han på samlingene til Gruppe 47, og i 1962 ble han tildelt gruppas prestisjetunge pris.

Forfatterskap

Lyrikk

Forfatterskapet, som består av lyrikk og prosa, kretser om landskapet og regionen hvor Johannes Bobrowski vokste opp, nemlig Øst-Preussen. Naturen og landskapet blir projeksjonsflate for historiske erfaringer, i sentrum står den uretten som tyskerne begikk mot jøder, polakker og romfolk i dette området. Også forfatterens egne barndomsminner, som var tett knyttet til Øst-Preussen, reflekteres i diktene, som er svært komplekse både når det gjelder billedspråk og stilistikk. Akkurat som historien er en sammensatt vev hvor de ulike lag knyttes sammen i mangfoldige mønstre, slik framstår også Bobrowskis lyriske språk.

Bobrowski debuterte som lyriker allerede i 1944, men hans første diktsamling, Pruzzische Elegie, kom først i 1955. Gjennombruddet kom med diktsamlingen Sarmatische Zeit (1961, norsk oversettelse Grannelag Samartia: utvalde dikt (1984)), som, i likhet med senere diktsamlinger og romaner, ble utgitt både i Vest-Tyskland og i Øst-Tyskland. Tittelen henspiller på Sarmatia, landskapet mellom mellom Wisła og Volga, hvor han vokste opp. Både i denne samlingen og i Schattenland Ströme (1962) gjenspeiler erfaringene i oppveksten og som soldat seg i diktene som kombinerer landskapsbeskrivelser, stemninger og gamle legender. Wetterzeichen (1966) samler forfatterens siste dikt.

Romaner og fortellinger

Også i sin prosa tar Bobrowski opp forholdet mellom tyskerne og Øst-Europa, et forhold han omtalte som sitt hovedtema, og det er særlig historisk urett som står i sentrum. Den mest kjente romanen hans er Levins Mühle. Han skrev også fortellinger, blant annet Boehendorff und Mäusefest (1965) og Der Mahner (1967), som kom ut posthumt. Også romanen Litauische Claviere ble gitt ut posthumt i 1966.

Levins Mühle

Hans mest betydningsfulle prosaverk er romanen Levins Mühle (1964, norsk oversettelse Levins mølle (1966)). Romanen har undertittelen «34 Sätze über meinen Großvater» (34 setninger om min bestefar). Handlingen er lagt til 1870-årene i Preussen, i et område hvor tyskere, polakker og jøder bor side om side, men ikke uten nasjonale og religiøse spenninger. Hovedpersonen er en jeg-forteller som beretter historien om sin bestefar Johann. Johann var en mektig møller som trass i egen rikdom også ønsket å overta mølla til jøden Levin. Til slutt satte han mølla til Levin under vann. Levin mistet livsgrunnlaget, det samme gjør en rekke polske arbeidere, og rombefolkningen, som holder til i området, jages bort. Johann slapp unna straff. Ugjerningen som ble begått mot Levin, symboliserer uretten som tyskerne begikk mot jødene, men også mot polakker og romfolk i Øst-Europa.

Betydning

Johannes Bobrowski nøt stor anerkjennelse som forfatter både i Øst-Tyskland og i Vest-Tyskland. Han var en særegen lyrisk stemme som inspirerte forfattere som blant annet Franz Fühmann, Günter Grass, Christoph Meckel og Christa Wolf. Levins Mühle ble filmatisert i DDR i 1980.

Forfatterskapet er tilgjengelig i både enkeltutgaver og som samlede verk. Fra 1992 til 1998 ble det delt ut en Johannes-Bobrowski-medalje, og siden 2000 har foreningen Johannes-Bobrowski-Gesellschaft eksistert. Foreningen arbeider for å synliggjøre og støtte opp under forskning på forfatterskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg