Faktaboks

Christianssands Tidende

CT

Avishode til Christianssands Tidende
Avishode til Christianssands Tidende
Christianssands Tidende.
Forside av Christianssands Tidende

Førdste nummert av Christianssands Tidende 4. oktober 1883.

Forside av Christianssands Tidende
Nasjonalbilioteket .

Christianssands Tidende var en dagsavis som utkom i Kristiansand i perioden 1883–1973. Avisen var konservativ. Den opptok i 1956 Mandals Avis. I 1973 ble Christianssands Tidende slått sammen med Sørlandske Tidende, Arendal, og tok sistnevntes navn. Utgiversted var fortsatt i Kristiansand. Avisen innstilte virksomheten i 1975.

Historie

Oscar Julius Tschudi
Oscar Julius Tschudi (bildet) var født i Tønsberg i 1850, og var første redaktør i CT. På 1890-tallet var han redaktør i Namdalens Blad, og senere var han sorenskriver i Karmsund, der han døde i 1923. Christianssands Tidende sluttet slik Tschudi hadde startet den, da avisen på lederplass skremte med venstresidens anti demokratiske holdninger som: «[…] med terror og avskyelige volds handlinger forsøker å kvele demokratiet. Vi har sett hvor effektivt de samme kreft er nu arbeider i Norge.» Til det siste uttrykte avisen sterk støtte til byens og landsdelens redere, shippingselskaper og banker. Sisteutgaven hadde et stort temanummer: «Norske rederier på alle hav», og i hovedsak belagt med kjempeannonser for rederiene. En av hovedartiklene var skrevet av Rederforbundets president og handlet om skipsfartskrisen som hadde satt inn. En rekke nykontraherte oljetankere gikk rett i opplag etter gullalderen under oljekrisen da oljefraktene steg til eventyrlige høyder. Christianssands Tidende gikk også i «opplagsbøyene», som styret formulerte det, sammen med avisens økonomisk viktigste «vennenæring» gjennom nesten ett århundre.
Oscar Julius Tschudi
Nasjonalbiblioteket.

Christianssands Tidende ble stiftet i oktober 1883. Kristiansand hadde da allerede to liberale aviser, og konservative støtter i byens borgerskap og næringsliv mente det var på høy tid å ta til motmæle. Avisens første redaktør, cand.jur. Oscar J. Tschudi, hadde tidligere utgitt brosjyren «Skal Johan Sverdrup seire?» og redigerte avisen ut ifra ett eneste mål: «Opretholdelse af det Constitutionelle Monarki» og «mod Tilintetgjørelsen af vor nuværende Forfatning Ophævelse af Unionen – Revolusjon». I andre saker forbeholdt han seg retten til å være uenig med Stortingets konservative menn, men nå krevde tiden samhold i kamp mot «flertallstyranniet». Allerede fra starten strømmet annonsene inn og utgjorde ofte omkring halve avisen, langt mer enn i regionens andre aviser. CT kunne i 1933 ligge samtidig på frokostbordet i Arendal, Grimstad, Lillesand, Kristiansand, Mandal og Farsund.

Avisen fortsatte sin tette tilknytning til Høyre og på eiersiden til byens redernæring, banker, meglere og handelshus, gjennom hele sin historie. CT tilpasset seg den tyske sensuren, og til dels tidens ideologiske klima, og utkom til nyttårsaften 1942. Vestlandske Tidende i Arendal gikk inn under krigen, noe som ga avisen en knekk den aldri kom over. I 1973 gikk den derfor inn i Christianssands Tidende, som dermed fikk sin geografiske tilhørighet og leserkrets noe utvidet i Aust-Agder.

Opplagsfall

CTs opplag falt sterkt omkring 1970, da avisen ikke bare forsvarte konservative verdier, men også praktiserte sterk konservatisme i spalter, språk og tematisk profil. Nå virket dette alderdommelig. Avisen prøvde å satse på tabloidformat, store overskrifter og lokalstoff, men dette appellerte ikke til nye lesere. Annonsemarkedet holdt seg derimot godt. Større virksomheter kunne annonsere både i denne og i regionens storavis Fædrelandsvennen. Mindre virksomheter måtte ofte velge, og de valgte den avisen som nådde lengst ut. Innimellom klaget avisen på slik «manglende lojalitet» til partiavisen, som altså var utslag av de samme liberalistiske markedskreftene som avisen forfektet.

«Vennekretsen», som styret sa det, stilte opp når det knep økonomisk, og den gjorde det utallige ganger de siste tiårene. Denne kretsen var kapitalsterk og rundhåndet. Libertas sprøytet på 1970-tallet inn mye ny aksjekapital og overtok delvis driften av avisen. Men sjøfartskrisen satte inn og «vennene ble for få», som redaktøren sa i avisens siste nummer 4. oktober 1975.

Opplag

År Opplag
1932 4000
1955 5569
1965 3569
1972 2889
1974 4032

Fakta

  • Christianssands Tidende: første nr. 4.10.1883. Foreløpig siste nr. 31.12.1942.
  • Første nr. etter krigen 8.5.1945.
  • Slått sammen med Sørlandske Tidende 2.7.1973 og skiftet navn til (den nye) Sørlandske Tidende, siste nr. 4.10.1975.
  • Vestlandske Tidende: første nr. 31.7.1832, foreløpig siste nr. 30.6.1943.
  • Første nr. etter krigen 27.6.1945.
  • Skiftet navn 15.6.1966 til Sørlandske Tidende. Mandals Avis: første nr. 1933, foreløpig siste nr. 12.12.1940.
  • Første nr. etter krigen 1.7.1947.
  • Siste nr. 25.5.1956, deretter opptatt i Christianssands Tidende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg