Chiang Kai-shek

Chiang Kai-shek av Scan-foto/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Chiang Kai-shek, født i Zhejiang, var en kinesisk offiser og politiker. Han var Kinas president fra 1928 til 1949.

Chiang var av bondeslekt og ble født i Zhejiang. Han ble offisersutdannet i Japan og Kina. Chiang deltok i den kinesiske revolusjonen i 1911, ble Sun Yat-sens sekretær og senere militære stabssjef. I begynnelsen av 1920-årene studerte han militær- og revolusjonsteknikk i Moskva, og grunnla etter hjemkomsten krigshøyskolen Whampoa ved Guangzhou (Kanton) og ble i 1925 øverstkommanderende for Kuomintang-hæren.

I perioden 1926–1928 ledet Chiang «nordekspedisjonen», et felttog mot selvrådige «krigsherrer» som kontrollerte det meste av landet. I 1927 erobret han Nanjing, og i 1928 rykket han inn i Beijing. Han etablerte seg som sjef for en sentralregjering med sete i Nanjing, og ble Kinas president. Han følte seg sterk nok til å ta et oppgjør med kommunistene, som hadde samarbeidet med Kuomintang, og han sluttet seg til Kuomintangs høyre fløy. Gjennom ekteskap med Sun Yat-sens svigerinne, Soong Mei-ling, ble Chiang i 1927 også tilknyttet en av Kinas rikeste bankierfamilier.

Chiang gikk i teorien inn for sosiale reformer, men konsentrerte seg i praksis om å bekjempe kommunistene. I desember 1936 ble han holdt som fange i to uker av en av sine egne generaler, Zhang Xueliang, som fikk overtalt ham til samarbeid med kommunistene mot japansk aggresjon. Under krigen mot japanerne i 1937–1945 rådde borgfred med kommunistene. Chiang var i 1942–1945, under andre verdenskrig, de alliertes øverstkommanderende i Kina. Han deltok sammen med Theodore Roosevelt og Winston Churchill på Kairokonferansen i 1943.

Etter Japans kapitulasjon begynte kommunistene felttoget sørover fra Nord-Kina og vant etter hvert hele det kinesiske fastland. Chiang drog våren 1949 over til Taiwan med restene av sin hær. Der fikk han våpen og annen støtte fra USA, og den amerikanske flåten beskyttet øya mot angrep fra fastlandet. Chiang var Taiwans president til sin død og hadde i realiteten uinnskrenket makt i landet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.