Soong Mei-ling

Faktaboks

Soong Mei-ling

宋美齡

Song Meiling

Chiang Soong May-ling

Madame Chiang Kai-shek

Født
5. mars 1897, Shanghai, Kina
Død
23. oktober 2003, New York, USA
Av .

Artikkelstart

Soong Mei-ling var en kinesisk politiker og førstedame, en av de tre berømte Soong-søstrene. Hun var gift med Chiang Kai-shek og nøt gjennom ham stor innflytelse i Kina og senere Taiwan. Hun var også svært populær i USA, der hun var kjent som Madame Chiang. Hun ga ut flere bøker.

Bakgrunn og oppvekst

Soong Mei-lings familie, en kristen bankierfamilie fra Shanghai, var blant de rikeste på både penger og innflytelse i datidens Kina. Hun var søster av T. V. Soong, Song Qingling og Soong Ai-ling, og gjennom de to sistnevnte svigerinne av henholdsvis Sun Yat-sen og H. H. Kung.

I likhet med søstrene vokste Mei-ling opp delvis i USA, der hun etter hvert tok en grad i engelsk litteratur.

Politisk karriere og senere liv

Soong Mei-ling var sin manns fremste medarbeider og kan ha påvirket ham i konservativ retning. Blant annet skal hun ha vært arkitekten bak den særdeles upopulære «nytt liv»-kampanjen på 1930-tallet (se Kuomintang: Nytt liv). Hun var sterkt engasjert i sosialt arbeid, men utviste også manglende forståelse for fattiges liv.

Under andre verdenskrig dro hun på en svært vellykket rundtur i USA for å sanke støtte til den kinesiske krigsinnsatsen. Hun ble i 1943 første kineser og andre kvinne i historien til å tale til den amerikanske kongressen, der talen hennes mottok en fire minutter lang stående ovasjon.

Like før nasjonalistene (Kuomintang) i 1949 måtte oppgi det kinesiske fastlandet for kommunistene med Mao Zedong, reiste hun igjen til USA for å søke amerikansk unnsetning, denne gang direkte til president Harry Truman og uten hell.

Fra 1950 og fram til Chiang Kai-sheks død i 1975 levde hun i Taipei, Taiwan. Hun flyttet så til USA, der hun bodde resten av sitt liv. Hun trakk seg helt tilbake fra taiwansk politikk først da Lee Teng-hui tross hennes motstand overtok som president for hennes stesønn Chiang Ching-kuo i 1988.

Soong Mei-ling døde 23. oktober 2003, i byen hun etter hvert anså som sitt hjemsted – New York.

I etterkrigstiden på Taiwan ble Soong Mei-ling del av personkulten rundt mannen Chiang Kai-shek. Her er hun avbildet på en frimerkeserie fra 1960.
Frimerke med Soong Mei-ling

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg