Naxos (arkeologi)

Artikkelstart

Giardini Naxos på Sicilias østkyst var ifølge den antikke tradisjonen den første greske kolonien på Sicilia, grunnlagt i 734 fvt. av grekere fra Chalkis på Euboia (Evvia), og den greske øya Naxos. Byen var en viktig vinprodusent, noe som bevises av de vakre sølvmyntene som ble preget der, med bilde av vinguden Dionysos.

Byen ble inntatt og ødelagt av den syrakusiske tyrannen Hippokrates i 495 fvt., som fordrev befolkningen. En ny by tok form omkring 461 fvt. på ruinene av den gamle, med en ny byplan. Under den athenske ekspedisjonen mot Sicilia i 415–413 fvt. tok Naxos side med athenerne mot Syrakus, noe som fikk skjebnesvangre følger for byen. I 403 fvt. hevnet den syrakusiske tyrannen Dionysios I seg på Naxos seg ved å innta og ødelegge byen, og innbyggerne ble tatt som slaver.

Naxos ble aldri gjenoppbygget som by. Derimot levde havneområdet videre, som en bosetning i romersk og bysantinsk tid, først og fremst som Tauromenions (Taorminas) havn og veistasjon.

Siden 1950-tallet har det blitt foretatt omfattende utgravninger i Giardini Naxos, og det antikke byområdet utgjør nå en arkeologisk park med et tilhørende museum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg