Casper Ruud

Faktaboks

Casper Ruud
Født
22. desember 1998, Oslo
17. februar 2020 ble Casper Ruud første nordmann gjennom historien til å vinne en AFP-turnering i tennis, under en turnering i Buenos Aires, Argentina.
Av /EPA/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Casper Ruud er en norsk tennisspiller som er den beste norske utøveren i tennis noensinne. I 2020 ble han første nordmann til å vinne en turnering på øverste nivå (ATP) og ble samtidig ranket som nummer 34 i verden. Per mai 2021 er han ranket som nummer 22.

Ruud er en aggressiv spiller med en god forehand. Han spiller best på grusbane og beveger seg lite fremover til nettet. Han trenes av sin far og tennisakademiet til Rafael Nadal . Casper Ruud spiller for Snarøya Tennisklubb.

Ruud er sønn av tidligere tennisspiller Christian Ruud, som på sitt beste var ranket som nummer 39 i verden. Han var ansett som et stort talent allerede som junior, da han blant annet vant tre NM-gull i single.

Junior

I 2014 ble Casper Ruud den yngste norgesmesteren i tennis noensinne, bare 15 år gammel. Ruud begynte å spille tennis allerede som fireåring.
Av /NTB Scanpix.

Casper Ruud begynte å spille tennis allerede da han var fire år gammel. I 2014 ble han som 15-åring den yngste norgesmesteren og kongepokalvinneren i tennis gjennom tidene og har totalt vunnet tre NM-gull (2014, 2015, 2016).

Ruud var blant verdenseliten som junior og var blant annet ranket som nummer én i verden i januar 2016, som første nordmannen i historien. Han har to seire i turneringen ITF Men's Circuit (Futures) og én seier i ATP Challenger-turneringen. Ruud var en del av det norske Davis Cup-laget i 2016.

Grand Slam

Casper Ruud under US Open Junior i 2015.

I 2018 spilte Ruud sin første Grand Slam-turnering da han kvalifiserte seg til Australian Open. Ruud tok seg videre fra første runde, men ble slått ut av argentinske Diego Schwartzman i andre runde. Ruud var den første nordmannen på 17 år som kvalifiserte seg til en Grand Slam-turnering. Jan Frode Andersen og Caspers far Christian Ruud spilte da sammen i double-turneringen i French Open.

I mai 2018 kvalifiserte Casper Ruud seg til hovedrunden i French Open. Han tok seg videre fra første runde ved å beseire australske Jordan Thompson, som var ranket nummer 85 i verden. I andre runde ble han slått av spanske Albert Ramos-Viñolas, som var rangert som nummer 36 i verden.

Nådde finalen i ATP

I april 2019 ble Ruud den andre nordmannen i historien, etter sin egen far, som tok seg til finalen i en ATP-turnering, da han tok andreplass i Houston i Texas, USA, og var etter dette rangert som nummer 68 i verden. ATP-touren er den øverste serien i tennis for herrer, og arrangeres av Association of Tennis Professionals (ATP).

Ruud nådde deretter tredje runde i en Masters-turnering i Roma og klatret til nummer 63 på rankingen. Han vant også de to første rundene i French Open samme år, men tapte mot Roger Federer i tredje runde. I juli 2019 spilte han seg til semifinale i Generali Open i Kitzbühel og ble deretter ranket som nummer 56 i verden.

Klatring på verdensrankingen

I februar 2020 vant Casper Ruud en ATP-turnering i Buenos Aires i Argentina. Han passerte dermed sin far Christian Ruud i ranking, som i oktober 1995 og mars 1997 var rangert som nummer 39. Casper Ruud er første nordmann til å vinne en ATP-turnering og ble ranket som nummer 34 i verden.

I september 2020 kom Casper Ruud for første gang videre til tredje runde i en majorturnering på hard court, da han slo Emil Ruusovuori og Mackenzie McDonald i US Open. I Masters 1000-turneringen i Roma samme måned ble han slått av Novak Djokovic i semifinalen og steg til nummer 30 på verdensrankingen.

I februar 2021 gikk Casper Ruud for første gang videre til fjerde runde i Australian Open. Etter turneringen ble han ranket som nummer 24 i verden. Hans far Christian Ruud oppnådde også å komme til fjerde runde i Australian Open.

I april 2021 kom Casper Ruud til en ny semifinale i en Masters 1000 turnering i Monte Carlo, Monaco. Han beseiret sin andre topp-10 spiller i karrieren, Diego Schwartzman, i andre runde av turneringen. Senere i april gikk han til semifinalen i ATP 250 München og oppnådde etter dette sin beste ranking i karrieren som nummer 22 i verden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Gunn Hild Lem

Hei, jeg tar gjerne en artikkel om Casper Ruud, men kan du skrive den i hele setninger? Gjerne med litt mer informasjon også. :-) Alt godt fra Gunn Hild

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg