Brasenia schreberi Missouri
Brasenia schreberi med de hele flytebladene. Missouri, USA.
Av .
Lisens: Falt i det fri
Cabomba aquatica
Cabomba aquatica har hele blader på vannoverflata og sterkt oppdelte blader under vannet. Bahia, Brasil
Cabomba aquatica
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Cabombaceae er plantefamilie med to slekter og seks arter. Familien hører til de basale blomsterplantene, det vil si at familien hører til den delen av blomsterplantene som evolusjonært skilte lag med resten av blomsterplantene tidlig i evolusjonshistorien. Familien regnes å være nært beslekta med nøkkerosefamilien. Artene er vannplanter som finnes i ferskvann på alle kontinentene, unntatt Europa.

Beskrivelse

Plantene flyter i vannet med store hele blader på vannoverflata og neddykka, sterkt oppdelte blader. Rotstengler eller stengler danner røtter i leddknutene. De radiærsymmetriske blomstene stikker opp fra vannet og har tre begerblad og tre kronblad, men hos flere arter er det liten utseendemessig forskjell mellom begerblad og kronblad. Det er tre eller seks pollenbærere. Fruktemnene er oversittende og fra tre til atten i antall.

Utbredelse

Familien er vidt utbredt i Amerika, i kystområder på begge sider av Nord-Amerika, i Mellom-Amerika og i østlige deler av Sør-Amerika. I Afrika finnes familien flere steder sør for Sahara. I Asia finnes familien i tropiske og tempererte områder i øst. I Australia er det også i de østlige delene familien finnes. I tillegg er flere arter i familien introdusert og naturalisert flere steder utenfor naturlige voksesteder.

Slekter og arter

Slekta Brasenia består av kun én art som er utbredt i om lag hele familiens område. De resterende fem artene hører til slekta Cabomba som alle opprinnelig hører hjemme i Amerika, men som kan finnes forvilla andre steder fordi artene brukes som akvarieplanter.

Systematikk

Familien hører til de basale blomsterplantene, det vil si blant de gruppene som evolusjonært skilte lag før resten av blomsterplantene evolverte til de to store gruppene enfrøbladete og tofrøbladete. Cabombaceae hører til nøkkeroseordenen, Nymphaeales, sammen med nøkkerosefamilien og den lille familien Hydatellaceae.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg