Vegadrakt

Vegadrakt
/Utlånt fra Grete Larsen.

Artikkelstart

Vegadrakta er utformet etter en idé av Grete Larsson. Den er fritt komponert, uten noen tilknytning til tradisjonell draktskikk i Vega, men knytter seg til området gjennom broderimotivene. Heimen Husflid bisto med å velge ut fargene i brodergarnet. Bunaden ble lansert i 1995.

Bunaden består av livkjole i mørkeblått ullstoff, med broderi på både liv og stakk. Motivene er naturalistiske markblomster, måker og fjell. Broderiene er plassert på livets framstykker og rygg, mens stakken har en brei bord nederst. Foran lukkes livet med sølvmaljer og sølvlenke. Det brukes stølebelte i sølv, og i en av stølene henger ei løslomme i samme stoff som livkjolen. Den har også broderi foran. Skjorta er ei vanlig bunadskjorte i hvitt bomullslerret, dekorert med nuperellekanter på halskrage og håndlinninger. Det er ikke hodeplagg til bunaden, men et sjal som ytterplagg. Det har samme broderi som livet.

Det er ikke utarbeidet eget sølv, men en bruker ei mindre og ei større sølje i halsen på skjorta, og maljer og kjede er også i sølv, mens lommelåsen er i sølvplett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg