En stor dinosaur med lang hals og hale, og lite hode står foran en sjø. I sjøen leker to andre lignende dinosaurer. I lufta flyr to mindre dinosaurer med vinger. Tegning
Brontosaurus slik en kunstner ser for seg at dyret så ut mens den levde.
Tegning
Av /Shutterstock.

Brontosaurus var en stor, planteetende dinosaur som levde i sen juratid i dagens USA. I mange år var navnet ugyldig fordi forskerne mente at fossilene hørte til dinosauren Apatosaurus.

Faktaboks

Uttale
brontosˈaurus
Etymologi
av gresk ‘torden’ og ‘øgle’

Beskrivelse

Brontosaurus hadde korte og kraftige forbein, veldig lang hals og hale. De var blant de største dinosaurene, og kunne bli opp til 22 meter lange og veie opp til 15 tonn. Ingen hodeskaller er funnet, noe som er tilfellet for mange sauropoder og svaneøgler, som begge hadde små hoder på lange halser.

Levevis

Brontosaurus spiste utelukkende planter. De gikk på fire bein, men kunne antakelig stå på bakbeina for å få tak i mat. Daglig kunne de gå 20-40 kilometer, med en maksfart på 30 km/t.

Utbredelse

Fossilene av Brontosaurus er funnet i Morrison-formasjonen i USA, i likhet med slektningene Diplodocus og Apatosaurus.

Systematikk

De første fossilene av Brontosaurus ble beskrevet som arten Brontosaurus excelsus av paleontologen Othniel Charles Marsh i1879. Fra 1903 ble imidlertid Brontosaurus et ugyldig navn fordi paleontologen Elmer Riggs i en vitenskapelig artikkel argumenterte for at fossilene tilhørte den tidligere beskrevne arten Apatosaurus ajax. I 2015 kom det en ny artikkel som analyserte mange langhalsdinosaurer, og laget et nytt slektstre. Forskerne mente at forskjellene mellom Apatosaurus og fossilene som var beskrevet som Brontosaurus var så store at sistnevnte fortjente et eget navn.

Forskning og populærkultur

Brontosaurus er en av de mest berømte dinosaurene, og er kjent som den «typiske» sauropoden. Til tross for at navnet i mange år ikke var et gyldig vitenskapelig navn, har det blitt mye brukt av underholdningsindustrien (Familien Flint spiser for eksempel brontoburgere) og i andre popkulturelle sammenhenger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tschopp E, Mateus O, Benson RBJ. (2015) A specimen-level phylogenetic analysis and taxonomic revision of Diplodocidae (Dinosauria, Sauropoda) PeerJ 3:e857 https://dx.doi.org/10.7717/peerj.857

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg