Sauropod innen dinosaurordenen Saurischia, tidligere kalt Brontosaurus.

Ganske sjelden slektning av enorme sauropoder som Diplodocus, Barosaurus og Supersaurus som den skiller seg fra ved å være mer massivt bygd. Den hadde kraftigere hals, lengre og tykkere bein, og to rekker med pigger på oversiden av rygghvirvlene på begge sider av den massive senen som holdt hodet og halen oppe.

Hodet var lite og lavt, med blyantlignende tenner, men det er sjelden man finner fossiler av det. Halsen var lang og  kroppen forholdsvis kompakt, bena søyleformede og halen lang og piskeaktig.

Apatosaurus ble 21-29 meter lang og veide antagelig 30–40 tonn, 3-4 ganger så tung som Diplodocus.

Den var planteeter, men er aldri funnet sammen med fossiler som levde i vann, og var altså ikke vannlevende som tidlige rekonstruksjoner viser.

Slekten innholder to gyldige arter; A. ajax Marsh, 1877 og A. louisae Holland, 1916, mens seks arter beskrevet som Apatosaurus har senere blitt ført til andre slekter.

De første fossilene av Apatosaurus ble beskrevet av Othniel Charles Marsh ved Yale University i 1877, basert på et nesten komplett eksemplar fra Colorado. Han ga den navnet Apatosaurus ("falsk øgle") fordi deler av skjelettet (undersiden av halen) lignet mer på mosasaurer enn andre dinosaurer.

To år senere beskrev han et annet eksemplar fra Wyoming under navnet Brontosaurus excelsus. Senere forskere har stort sett vært enige i at de tilhører samme slekt, og det første navnet (Apatosaurus) derfor det eneste gyldige. På grunn av akademisk krangel mellom Marsh og Henry Fairfield Osborn ved American Museum of Natural History i New York, ble det utstilte eksemplaret der kalt Brontosaurus, og dette navnet ble det mest brukte i alle populærvitenskapelige bøker. Brontosaurushar senere blitt gjenopprettet som et gyldig zoologisk navn for noen nært beslektede, mindre arter.

Apatosaurus levde i sen jura (ca. 150 millioner år siden) i Nord-Amerika.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.