Apatosaurus

Skjelett av Apatosaurus utstilt i American Museum of Natural History, New York.

Apatosaurus. Rekonstruksjonstegning av Charles Knight (1874-1953).

Av /NTB Scanpix ※.
tidslinje som viser historien om navnet Apatosaurus/Brontosaurus.

Artikkelstart

Apatosaurus var en planteetende dinosaur med lang hals (sauropod). Denlevde i Nord-Amerika i sen jura, for omkring 150 millioner år siden. Apatosaurus var en slektning av enorme sauropoder som Diplodocus, Barosaurus og Supersaurus,som den skiller seg fra ved å være mer massivt bygd.

Faktaboks

Uttale
apatosˈaurus
Etymologi
Av gresk ἀπάτη (apátē) ‘lureri, forfalskning’ og σαῦρος (Sauros) ‘øgle’
Også kjent som

Brontosaurus

Beskrivelse

Apatosaurus ble 21-29 meter lang og veide antagelig 30–40 tonn, 3-4 ganger så mye som Diplodocus. Den hadde kraftig hals, lange og tykke bein, og to rekker med pigger på oversiden av ryggvirvlene på begge sider av den massive senen som holdt hodet og halen oppe. Hodet var lite og lavt, med blyantlignende tenner, men det er sjelden man finner fossiler av det. Halsen var lang og kroppen forholdsvis kompakt, bena søyleformede og halen lang og piskeaktig.

Levevis

Apatosaurus var planteeter. Den er aldri funnet sammen med fossiler av dyr som levde i vann, og var altså ikke vannlevende som tidlige rekonstruksjoner viser.

Systematikk

Slekten Apatosaurus innholder artene Apatosaurus ajax Marsh, 1877 og Apatosaurus louisae Holland, 1916. Apatosaurus er en sauropod, og hører til i ordenen Saurischia.

Forskningshistorie

De første fossilene av Apatosaurus ble beskrevet av Othniel Charles Marsh ved Yale University i 1877, basert på et nesten komplett eksemplar fra Colorado. Han ga den navnet Apatosaurus ("falsk øgle") fordi deler av skjelettet (undersiden av halen) lignet mer på mosasaurer enn andre dinosaurer.

To år senere beskrev han et annet eksemplar fra Wyoming under navnet Brontosaurus excelsus. Senere forskere har stort sett vært enige i at de tilhører samme slekt, og at det første navnet (Apatosaurus) derfor er det eneste gyldige. På grunn av akademisk krangel mellom Marsh og Henry Fairfield Osborn ved American Museum of Natural History i New York, ble det utstilte eksemplaret der kalt Brontosaurus, og dette navnet ble det mest brukte i alle populærvitenskapelige bøker. Brontosaurus har senere blitt gjenopprettet som et gyldig navn for noen nært beslektede, mindre arter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg