Bovbjerg Klint

Bovbjerg Klint på Jyllands vestkyst er 44 meter høy.
Bovbjerg Klint
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Bovbjerg Klint er en 5 kilometer lang skrent (klint) i Danmark, ved Vesterhavet, mellom Limfjorden og Nissum fjord, 41 meter høy.

Bovbjerg Klint er det eneste stedet i Danmark det er mulig å se tverrsnittet av den siste istiden, overgangen mellom det steinfulle leirlaget i morenen og sand- og grusavleiringene på hedesletten. Ved foten av klinten, nede på stranden, ligger ledeblokker som isbreen har fraktet fra Norge og Sverige. Det finnes mengder av både rombeporfyr og larvikitt og kirkene i egnen er bygget av larvikitt.

Bovbjerg Fyr er 26 meter høyt, ble tent første gang ved solnedgang 30. desember 1877 og står på Bovbjerg Klints høyeste punkt. Fyret er automatisk styrt fra Fornæs Fyr, og satellittnavigasjon har overtatt funksjonen om bord i båtene, men det står her likevel som en advarsel mot å komme for nær «Jernkysten,» en strekning uten havner eller tilfluktssteder.

Like vest for fyrtårnet står en minnestein over kong Frederik 6s besøk på Bovbjerg i 1826 og 1830, da han kom for å inspisere skadene etter at havet i 1825 brøt gjennom Aggertangen og Limfjorden gikk fra ferskvann til saltvann. Naturkatastrofen skal ha vært av et slikt omfang at det var første gang i Danmarks historie kongen selv reiste til Vestjylland for å se med egne øyne. Minnesmerket, som ble satt opp i all hast før kongebesøket ble kjent, var opprinnelig utført i tre, men ble erstattet med en granittobelisk i 1843. Like nord for fyret står et annet minnesmerke, en stein til ære for venstrepolitikeren Chresten (Christen) Poulsen Berg, som representerte bøndene i de politiske stridighetene på 1880-tallet. Valgspråket hans var «Gaa aldrig paa Accord med Uretten.»

Bovbjerg Fyr er i dag et yndet turmål og møtested.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg