Lemvig kommune er en kommune som ligger ut mot Vesterhavet på Vestjylland i Region Midtjylland i Danmark. Den hadde 19 398 innbyggere i 2022 og har et arealet på 508 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved kommunereformen i 2007 ved sammenslåing av kommunene Lemvig og Thyborøn-Harboøre. Kommunens administrasjonssenter ligger i Lemvig by.

Lemvig er en utpreget landkommune der landbruk og fiske dominerer. Turistnæringen har en overvekt av dagsturister som besøker akvariet og kystsenteret i Thyborøn eller handelsbyen Lemvig.

Største byer

Kommunens største byer i 2022. Innbyggertall i parentes.

  • Lemvig (6816)
  • Thyborøn (1890)
  • Harboøre (1414)
  • Nørre Nissum (981)

Lemvig by

Lemvig ligger i en tunneldal med steile sider. Byen er kjent fra 1234 og fikk byrettigheter 1545. Da Vesterhavet brøt gjennom Limfjordstangen i 1825, skapte seilas ny utvikling av byen. Lemvig kirke er fra 1200-tallet og ble fra 1760 kalt Vor Frue Kirke. I 2013 ble den gjenåpnet etter en omfattende restaurering med tilrettelegging for konserter og andre arrangementer. I Lemvig finnes Kystdirektoratet, variert fiske-, møbel- og metallindustri, skoler, sykehus og Lemvig Museum.

Lemvig er vennskapsby med Jevnaker og Lindesnes.

Thyborøn

Thyborøn ligger avsides til, men er en viktig fiskehavn med fiskeindustri og mekanisk verksted. Thyborøn er en av Danmarks fem største fiskehavner og Thyborøn Fiskeauktion lanserte, som den første i Danmark, internettauksjon i 2001. Thyborøn har en betydelig tilstrømming av sommerturister. Jyllandsakvariet åpnet i 1996 og formidler natur og kultur ved hjelp av autentiske opplevelser. Kystcenteret er et natur- og opplevelsessenter som åpnet i 2001 og formidler fakta og historier fra Vestkysten. Thyborøn har ferge over fjorden til Agger og jernbane til Lemvig.

Thyborøn Kanal

Thyborøn Kanal ligger ved Limfjordens vestlige innløp mellom Agger Tange og Harboøre Tange. Kanalen er én kilometer bred og 3–10 meter dyp.

Thyborøn Kanal oppstod ved en stormflod i 1862, ble utvidet til seilrenne i 1868 og har blitt vedlikeholdt etter 1875 som sjøveien mellom Vesterhavet og Limfjorden. Fergeforbindelsen over kanalen mellom Thyborøn og Agger Tange ble opprettet i 1975 og inngår i den «grønne kystvei» fra Nederland til Norge. Thyborøn Kanal avløste Aggerkanalen, som ble dannet ved havets gjennombrudd i 1825, tilsandet i 1855 og forsvant i 1877.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg