Bodil Biørn

Faktaboks

Bodil Biørn
født:
1871
død:
1960
Bodil Catharina Biørn var en norsk misjonær som arbeidet som hjelpepleier, jordmor og sykepleier blant armenere i den østlige delen av det osmanske riket.
Av /Riksarkivet.

Bodil Catharina Biørn var en norsk misjonær som arbeidet som hjelpepleier, jordmor og sykepleier blant armenere i den østlige delen av det osmanske riket. Hun gjorde en omfattende hjelpeinnsats under massedrapene, de tvungne massedeportasjonene og den store humanitære krisen som omtales som folkemordet i Armenia. I Armenia har hun, sammen med Fridtjof Nansen, fått stor anerkjennelse for sin humanitære innsats. Biørn dokumenterte med foto og tekster situasjonen under det armenske folkemordet fra 1915 – 1916. Hennes samling er tilgjengeliggjort av Riksarkivet.

Bodil Biørn var utdannet som sykepleier i Norge og Tyskland og ble sendt ut som misjonær av organisasjonen Kvinnelige Misjonsarbeidere. Internasjonalt var organisasjonen endel av det som ble kalt Zenana misjoner som kun hadde kvinner som medarbeidere.

Hun arbeidet først i Mezereh i Kharbed i det østlige Osmanske rike (Tyrkia) og senere i byen Mus der hun drev en poliklinikk, et lite sykehus og et barnehjem blant armenere. Under folkemordet ble både pasienter, barn og medarbeidere drept eller fordrevet. Biørn reiste hjem til Norge i 1917, men returnerte i 1921 til den nyopprettede Armenske Republikk. Her startet hun med penger innsamlet i Norge et barnehjem i Alexandropol (Gjumri). Etter at bolsjevikene tok over og Armenia ble en del av Sovjetunionen i 1924, måtte hun forlate landet.

Hun fortsatte imidlertid arbeidet med armenske flyktninger i Aleppo i Syria der hun drev et barnehjem og en poliklinikk til hun reiste hjem til Norge i 1934. Bodil Biørn fortsatte helt til sin død i 1960 med sitt arbeid for å hjelpe armenske flyktninger etter første verdenskrig, ved innsamlinger, artikler og foredrag. Ved folkemordmuseet i Jerevan er det et minnesmerke over både Fridthjof Nansen og Bodil Biørn.

Bodil Biørn var en tidlig kvinnelig aktivist innen misjonsarbeid som til stor grad hadde vært dominert av menn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Flydal, Lars O. (2018, 9/3). Pionermisjonær og tidsvitne. Vårt Land.
  • Okkenhaug, Inger Marie (2016). En norsk filantrop: Bodil Biørn og armenerne 1905- 1934. Kristiansand: Portal.
  • Okkenhaug, Inger Marie (2013). Norwegian nurses, relief and welfare in the United States and the Middle East. Kristiansand: Portal.
  • Okkenhaug, Inger Marie (2011). Refugees, relief and the restoration of a nation: Norwegian mission in the Armenian Republic 1922 – 1925. Leiden: Brill.
  • Okkenhaug, Inger Marie (2010). Scandinavian Missionaries, Gender and Armenian Refugees during World War I Crises and Reshaping of Vocation. Social Sciences and Missions.
  • Okkenhaug, Inger Marie (2009). Herren har givet meg et rikt virkefelt: kall, religion og arbeid blant armenerne i det osmanske riket. Historisk tidsskrift

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg