Jordmor er en sykepleier med videreutdanning i fødselshjelp som tilfredsstiller kravene til autorisasjon som jordmor etter lov om helsepersonell. Yrket omfatter i tillegg til fødselshjelp, mor- og spedbarnskontroll samt undervisning av blivende mødre om helsefremmende tiltak.

Allerede i 1810 ble det ved lov bestemt at jordmorvirksomheten skulle utøves av kvinner med særskilt utdannelse. Fra 2001 er yrkesutøvelsen regulert gjennom lov om helsepersonell. Menn fikk adgang til jordmoryrket i 1973, men få menn har gjort bruk av adgangen. Det er litt over 3000 yrkesaktive jordmødre i Norge (2017).

Jordmorutdanning gis ved flere av høyskolene som utdanner sykepleiere. Opptaksbetingelsene er 3-årig sykepleierutdanning samt et års praksis som sykepleier. Jordmorutdanningen har vært ettårig; med ytterligere ett års turnustjeneste for å få autorisasjon. Utdanningen er omlagt til 2-årig fulltidsstudium uten turnustjeneste fra 2005.

Jordmorforbundet (stiftet 1957), som samarbeider med Norsk Sykepleierforbund, og Den Norske Jordmorforening (stiftet 1908) organiserer begge jordmødre. Begge organisasjonene er medlemmer av International Confederation of Midwives (ICM).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.