Kvinnelige Misjonsarbeidere (KMA) var en organisasjon som ble grunnlagt av Marie Sinding og Marie Anker i 1902 etter modell av søsterorganisasjoner i Danmark og Sverige. Den første lederen av organisasjonen i Norge var Marie Anker. Organisasjonen var en viktig kristen kvinnelig aktivistorganisasjon i en tid der kvinner fikk begrenset plass i mange misjonsorganisasjoner. KMA samarbeidet med utenlandske misjonsorganisasjoner og hadde en bred internasjonal kontaktflate.

I likhet med søsterorganisasjonene i Sverige og Danmark rekrutterte KMA kvinner fra overklassen og den høyere middelklasse. Mange av dem hadde god utdanning. Den svenske organisasjonen ble startet i 1894 og hadde nær tilknytning til det svenske kongehuset og overklassen. Selv om KMA-organisasjonene i de nordiske landene kan regnes som elitistiske, hadde de stor betydning som kvinneorganisasjoner og som humanitære hjelpeorganisasjoner.

Målsettingen var først å arbeide for kristen omvendelse av kvinner og bedring av kvinners materielle og åndelige kår. I 1905 startet KMA arbeid i Armenia og ble engasjert i drift av barnehjem og sykehus og i annet humanitært arbeid. Nødhjelpen og arbeidet fortsatte under og etter det armenske folkemordet både i Armenia, Syria og Libanon. Den norske misjonæren Bodil Biørn har etterlatt seg en omfattende fotodokumentasjon av dette arbeidet.

Organisasjonen startet misjon blant samer i 1904 i Tysfjord og fikk også virksomhet i India og Israel. Den norske misjonsorganisasjonen ble drevet fram til 1982, mens den svenske ble først oppløst i 2004 etter å ha arbeidet i flere afrikanske land og blant samer i Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lundström, Catarina (2015). Den goda viljan: Kvinnliga missionärer och koloniala möten i Tunisien och västra Jämtland. Lund: Nordic Academic Press
  • Naguib, Nefissa og Okkenhaug, Inger Marie (2008). Interpreting Welfare and Relief in the Middle East. Leiden: Brill.
  • Okkenhaug, Inger Marie (2016). En norsk filantrop: Bodil Biørn og armenerne 1905 – 1934. Kristiansand: Portal.
  • Okkenhaug, Inger Marie (2013). Norwegian nurses, relief and welfare in the United States and the Middle East. Kristiansand: Portal.
  • Okkenhaug, Inger Marie (2011). Refugees, relief and the restoration of a nation: Norwegian mission in the Armenian Republic 1922 – 1925. Leiden: Brill.
  • Okkenhaug, Inger Marie (2010). Scandinavian Missionaries, Gender and Armenian Refugees during World War I Crises and Reshaping of Vocation. Social Sciences and Missions.
  • Okkenhaug, Inger Marie (2009). Herren har givet mig et rig virkefelt: kall, religion og arbeid blant armenerne i det osmanske riket. Historisk tidsskrift.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg