Blas Cabrera Felipe

Faktaboks

Blas Cabrera Felipe
født:
20. mai 1878, Arrecife, Lanzarote
død:
1945, Mexico

Blas Cabrera Felipe, spansk vitenskapsmann, fysiker. Han hadde sin utdannelse i fysikk og matematikk fra universitetet i Madrid, hvor han også tok en doktorgrad i fysikk i 1901. Han var eksperimentell-fysiker, mest kjent for sine arbeider vedrørende de magnetiske egenskapene til materialer, hvor han oppnådde en fremtredende posisjon blant fysikerne på den tiden. I 1905 fikk han en lærerstilling ved Universidad Central de Madrid (hvor han hadde studert), og i 1910 ble han direktør for de fysiske forskningsinstituttene Laboratorio de Investigaciones Físicas. I kraft av denne stillingen kom han til å bidra sterkt til forskning og utvikling på fysikkens område i Spania. Han ble også gitt mulighet til å gjennomføre forskningsopphold ved flere europeiske forskningsmiljøer, bl.a. i Sveits, Tyskland og Frankrike. Deretter vendte han tilbake til laboratoriet i Spania og fortsatte sin forskning på magnetisme.

Som forsker var han produktiv; mellom 1910 og 1934 publiserte han rundt 110 vitenskapelige arbeider og kommenterte 180 artikler om magnetisme. Etter utbruddet av Den spanske borgerkrig valgte Cabrera å oppholde seg i utlandet. Blant annet ble han i 1937 president i Det internasjonale byrå for mål og vekt (Bureau International des Poids et Mesures) i Paris. Da Franco forlangte at han måtte gå av fra denne stillingen i 1941, valgte han å gå i frivillig eksil i Mexico. Her ble han hjertlig mottatt og aksepterte en stilling ved Fakultet for informatikk ved Universidad Nacional Autónoma de México, hvor han etter hvert ble professor i atomfysikk og fysikkhistorie. I 1944 publiserte han sitt siste verk; El magnetismo de la Materia (Materialenes magnetiske egenskaper).

Blas Cabrera Felipes anseelse i de spanske vitenskapelige kretser kan understrekes ved at han var vert ved Albert Einstein besøk i Spania i 1923.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg