Blas Cabrera Felipe, spansk vitenskapsmann, fysiker. Han hadde sin utdannelse i fysikk og matematikk fra universitetet i Madrid, hvor han også tok en doktorgrad i fysikk i 1901. Han var eksperimentell-fysiker, mest kjent for sine arbeider vedrørende de magnetiske egenskapene til materialer, hvor han oppnådde en fremtredende posisjon blant fysikerne på den tiden. I 1905 fikk han en lærerstilling ved Universidad Central de Madrid (hvor han hadde studert), og i 1910 ble han direktør for de fysiske forskningsinstituttene Laboratorio de Investigaciones Físicas. I kraft av denne stillingen kom han til å bidra sterkt til forskning og utvikling på fysikkens område i Spania. Han ble også gitt mulighet til å gjennomføre forskningsopphold ved flere europeiske forskningsmiljøer, bl.a. i Sveits, Tyskland og Frankrike. Deretter vendte han tilbake til laboratoriet i Spania og fortsatte sin forskning på magnetisme.

Som forsker var han produktiv; mellom 1910 og 1934 publiserte han rundt 110 vitenskapelige arbeider og kommenterte 180 artikler om magnetisme. Etter utbruddet av Den spanske borgerkrig valgte Cabrera å oppholde seg i utlandet. Blant annet ble han i 1937 president i Det internasjonale byrå for mål og vekt (Bureau International des Poids et Mesures) i Paris. Da Franco forlangte at han måtte gå av fra denne stillingen i 1941, valgte han å gå i frivillig eksil i Mexico. Her ble han hjertlig mottatt og aksepterte en stilling ved Fakultet for informatikk ved Universidad Nacional Autónoma de México, hvor han etter hvert ble professor i atomfysikk og fysikkhistorie. I 1944 publiserte han sitt siste verk; El magnetismo de la Materia (Materialenes magnetiske egenskaper).

Blas Cabrera Felipes anseelse i de spanske vitenskapelige kretser kan understrekes ved at han var vert ved Albert Einstein besøk i Spania i 1923.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.