Bjarmeland

Kart over Bjarmeland i Carta Marina (1539) av den svenske historikeren og kartografen Olaus Magnus.
Av .

Bjarmeland er i gammel nordisk litteratur navn på et landområde i Nordvest-Russland. Folkene som bodde der ble kalt bjarmer. Nordmennene brukte Bjarmeland og bjarmer som betegnelse på finsktalende folk og deres land ved Dvina og Kvitsjøen. Det navnet som blir brukt i sagaene på bjarmenes gudebilde, Jomali, er finsk (Jumala).

Faktaboks

uttale:
bjˈarmeland

De gamle bjarmene drev handel, og østerlandske varer ble ført ned til dem på de store elvene. Langs disse elvene oppstod viktige stapelplasser som Kholmogory ved Dvina nær Arkhangelsk. Ottar forteller i sin reiseberetning fra 800-tallet at bjarmene bodde i et velbygd land og talte et språk som han syntes lignet samisk. Ryktet om deres rikdom lokket snart nordmennene til hærtog; sagaene forteller om flere slike Bjarmelandsferder. I 1026 plyndret Tore Hund fra Bjarkøy og hans reisefeller bjarmenes gravplasser og deres gullsmykkede Jumalabilde. Det siste kjente herjetog fant sted i 1222. Snart begynte også bjarmene å herje i Finnmark og Hålogaland.

Motsetningen mellom nordmenn og bjarmer hadde visstnok sin egentlige grunn i konkurransen om de kostbare skinnvarene og om herredømmet over samene, som betalte pelsverk i skatt. Særlig vokste pelsverkhungeren hos bjarmene etter at de på 1100- og 1200-tallet var kommet i forbindelse med Novgorod, det store sentrum for pelsverkhandelen. Novgorod utvidet særlig på 1300- og 1400-tallet sin makt helt til Kvitsjøen, anla klostre, utbredte kristendommen og vant etter hvert et fullstendig herredømme over det gamle Bjarmeland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg