Radarfyr ble utviklet i USA like før andre verdenskrig og fikk flere militære anvendelser i Europa under krigen. I Norge ble systemet blant annet brukt for å lokalisere slippområder for fly. Et lite, bærbart radarfyr ble da plassert i slippområdet. Systemene for luftfarten ble videreutviklet og fikk betegnelsen Shoran.
For maritime anvendelser ble radarfyr utviklet for å virke på høyere frekvenser sammen med X-bånd maritim radar (noen virker også i S-båndet). To litt forskjellige standarder ble der utviklet. Disse gikk under betegnelsen racon og ramark, men ramark er ikke lenger i vanlig bruk. Utover på 1960- og 1970-tallet ble racon gradvis utbygd rundt om i verden hvor det var stor skipstrafikk. Racon var da oftest plassert på fyrskip og fyrstasjoner for å trygge navigasjon. Senere er det introdusert bærbare racon som kan bringes med i flåter og livbåter for å lokalisere nødstedte – disse går under betegnelsen SART. Kystverket har i Norge satset på racon, og det er nå nærmere 100 stasjoner langs kysten og på plattformer offshore.
Det er blitt lansert nye avanserte «e-Racon» (enhanced) hvor det sendes ut mer omfattende informasjon, blant annet om stasjonens posisjon. Dette vil gjøre det mulig å automatisk beregne skipets posisjon, kun basert på mottak av raconsignal. Bakgrunnen for dette er behovet for å ha et backup system for GNSS. Introduksjon av e-Racon vil kreve utskifting av alle stasjoner på land, samt radarsystemene på skipet.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.