Bjørn Christophersen

Faktaboks

Bjørn Christophersen

Bjørn Olafssøn Christophersen

Født
31. desember 1900, Skedsmo, Akershus
Død
27. juni 1985, Oslo
Bjørn Christophersen. Foto fra London under krigen.
Av /Riksarkivet.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Bjørn Olafssøn Christophersen var en norsk kavalerioffiser som var sentral i oppbyggingen av Forsvarets Overkommando i London under andre verdenskrig.

Bakgrunn

Christophersen gikk ut av Krigsskolen i 1921 som løytnant i kavaleriet. Han gikk deretter den militære høyskole, hvor han tok eksamen i 1923. I årene deretter tjenestegjorde Christophersen i en rekke stillinger innenfor både artilleriet og ingeniørvåpenet. Han tok generalstabseksamen og ble rittmester i 1936. Fra 1937 tjenestegjorde han i generalstaben.

Andre verdenskrig

Kort tid etter den tyske invasjonen, allerede 10. april, ble Christophersen tatt til fange av tyske styrker. Han ble løslatt sommeren 1940, og ble raskt tatt inn i motstandsarbeidet. I 1941 dro han Storbritannia og var med på å legge fundamentet for Forsvarets Overkommando i London. I 1942 ble Christophersen så utnevnt til stabssjef i overkommandoen, under generalmajor Hansteen. Han ble i stillingen til krigens ende.

Etter krigen

I 1945 ble Christophersen utnevnt til oberst og sjef for Trøndelag dragonregiment, men ble kun kort tid i stillingen før han gikk til Forsvarskommisjonen. Christophersen tjenestegjorde så i Tysklandsbrigaden som sjef, og returnerte i 1953 som sjef for hele Tysklandskommandoen. Fra 1955 var Christophersen sjef for Forsvarsstaben, før han 1. august 1956 ble sjef for Hæren. Han var i denne stillingen til 1962, da han gikk av med pensjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg