Bjørn Christophersen

Faktaboks

Bjørn Christophersen

Bjørn Olafssøn Christophersen

Født
31. desember 1900
Død
27. juni 1985
Fødested
Skedsmo, Akershus
Dødssted
Oslo

Bjørn Olafssøn Christophersen var en norsk kavalerioffiser som var sentral i oppbyggingen av Forsvarets Overkommando i London under andre verdenskrig.

Bakgrunn

Christophersen gikk ut av Krigsskolen i 1921 som løytnant i kavaleriet. Han gikk deretter den militære høyskole, hvor han tok eksamen i 1923. I årene deretter tjenestegjorde Christophersen i en rekke stillinger innenfor både artilleriet og ingeniørvåpenet. Han tok generalstabseksamen og ble rittmester i 1936. Fra 1937 tjenestegjorde han i generalstaben.

Andre verdenskrig

Kort tid etter den tyske invasjonen, allerede 10. april, ble Christophersen tatt til fange av tyske styrker. Han ble løslatt sommeren 1940, og ble raskt tatt inn i motstandsarbeidet. I 1941 dro han Storbritannia og var med på å legge fundamentet for Forsvarets Overkommando i London. I 1942 ble Christophersen så utnevnt til stabssjef i overkommandoen, under generalmajor Hansteen. Han ble i stillingen til krigens ende.

Etter krigen

I 1945 ble Christophersen utnevnt til oberst og sjef for Trøndelag dragonregiment, men ble kun kort tid i stillingen før han gikk til Forsvarskommisjonen. Christophersen tjenestegjorde så i Tysklandsbrigaden som sjef, og returnerte i 1953 som sjef for hele Tysklandskommandoen. Fra 1955 var Christophersen sjef for Forsvarsstaben, før han 1. august 1956 ble sjef for Hæren. Han var i denne stillingen til 1962, da han gikk av med pensjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg