Professor Hans Martin Seip av Universitetet i Oslo. Falt i det fri (Public domain)

Hans Martin Seip er en norsk kjemiker som var aktiv innen miljøkjemi fra begynnelsen av 1970-tallet og er det fortsatt. Han er også aktiv i pressen med innlegg om virkningen av menneskelig aktivitet på klima.

Seip er professor i fysikalsk kjemi ved UiO, men har utvidet fagets grenser gjennom sitt arbeid. På 1970-tallet studerte han virkningen av sur nedbør på innsjøer og skog i Norge. Senere er arbeidet utvidet til Polen og Kina.

Seip er utdannet sivilingeniør på kjemilinjen ved NTH i 1961 og tok doktorgraden ved UiO i 1967. Han arbeidet med gass-elektrondiffraksjon 1963–1976 og med miljøkjemi fra 1976. Felles for de to områdene er Seips kompetanse til å håndtere store datamengder med stadig nye og kraftige datamaskiner.

Som student ved NTH  kom han i Otto Bastiansens gruppe da Bastiansen var professor i teoretisk kjemi i Trondheim. Etter militærtjeneste i matematikkavdelingen på FFI ble Seip i 1963 ansatt ved Kjemisk institutt, UiO, først som vitenskapelig assistent deretter som universitetslektor. I årene 1972–1976 vikarierte han i dosenturet i teoretisk kjemi til det ble overtatt av Jan Almlöf. Som sentralt medlem av elektrondiffraksjonsgruppen utviklet Seip teorien for elektrondiffraksjon videre og bestemte strukturen av et stort antall molekyler.

I 1976 sluttet Seip ved UiO og ble forsker ved Senter for industriforskning (SI nå SINTEF) i gruppen for miljøkjemi ledet av Gulbrand Lunde frem til 1980 og av Alf Bjørseth frem til han sluttet i 1982. I 1979 ble Seip professor 2 i kjemi ved UiO så etter det var han tilknyttet både SI og UiO. I 1988 sluttet han ved SI og ble professor i fysikalsk kjemi etter Otto Bastiansen. Fra 1992 var han også tilknyttet Senter for klimaforskning (Cicero).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.