Belle Gunness

Faktaboks

Belle Gunness
Brynhild Paulsdatter Størsetgjerdet

Lady Bluebeard

uttale:
gʌnz
født:
11. november 1859, Husmannsplassen Størsetgjerdet i Selbu.
død:
28. april 1908, LaPorte, Indiana, USA
Dødsår er usikkert.

Belle Gunness sammen med barna Lucy, Myrtle og Philip. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Belle Gunness
Av /NTB Scanpix ※.

Brynhild Paulsdatter Størsetgjerdet, utvandret som ung til USA og ble tidlig på 1900-tallet kjent og beryktet som USAs største kvinnelige seriemorder. I Midtvesten ble hun nærmest en legende og fikk tilnavnet “Lady Bluebeard” ('fru Blåskjegg').

Hun emigrerte i 1881 til Chicago i USA hvor hun amerikaniserte navnet sitt til Belle. I 1884 giftet hun seg med nordmannen Mads (Max) Sorenson fra Drammen, som skal ha fått fire barn med.

To av barna skal ha dødd som spedbarn med symptomer på forgiftning. De var begge forsikret. Et hus og en butikk som familien eide, brant også ned. Også disse fikk hun utbetalt forsikringspenger for.

I 1900 døde ektemannen Mads og hun fikk også i dette tilfellet utbetalt forsikringen. Denne gang på 8500 dollar og hun kjøpte en stor staselig gård i den lille byen LaPorte i Indiana, sørøst for Chicago.

1902 giftet hun seg på ny med norskamerikaneren Peter Gunness. Hun fikk angivelig også en sønn med han våren 1903, men mannen var da allerede død etter et brudd på hodeskallen, noe som i følge Belles vitnemål skyldtes at han hadde fått en kjøttkvern i hodet. Også i dette tilfellet fikk hun utbetalt forsikringspengene.

I 1908 brant farmen ned til grunnen. På branntomten fant man et hodeløst kvinnelik og liket av tre barn, som sheriffen mente at var Belle og hennes familie. Sheriffen som var republikaner mente at saken nå var oppklart da han fengslet gårdsgutten Ray Lamphere for mordbrann.

Andrew Helgelien, en av Belles friere var forsvunnet . Broren Asle Helgelien hadde mottatt et brev fra Belle om at broren hadde forlatt henne. Han dukket opp etter brannen og begynte egenhendig å grave på branntomten hvor han fant sin bror nedgravd.

Ytterligere graving og etteforskning ble nå igangsatt. Under etterforskningen kom det frem at Belle hadde avertert i skandinaviske aviser i USA etter skandinaver med formål ekteskap. De måtte ha en viss sum penger for å være aktuelle kandidater.

I følge den offentlige liksynsmannen ble det funnet levninger etter 10 menn og to kvinner, blant annet adoptivdatteren Jenny som to år tidligere i følge Belle skulle ha reist til Los Angeles for å studere jus. Det ble også funnet tallrike benfragmenter fra noe man tror kunne stamme fra 30-40 mennesker. Ofrene skal ha blitt drept med gift og hammer og partert med kirurgisk presisjon i seks deler.

Åstedet ble kaldt "Murder Hill" og ble et populært utfluktssted for amerikanere. De fartet fra hele landet for å se mordergården mens de holdt på med utgravingene av likene. Utgravningen ble behørig dekket av verdenspressen.

1908, samme året som brannen, ble hennes gårdsgutt, Ray Lamphere, dømt for medvirkning til drap og brannstiftelse, men retten unnlot å tiltale ham for drap på grunn av usikkerheten om Belles skjebne.

I USAs kriminalannaler figurerer Belle Gunness som en av de kaldblodigste og uhyggeligste blant massemordere. Etter all sannsynlighet overlevde Belle Gunness brannen. Hun ble en legende i hele USA og hun ble observert over hele kontinentet i mange år fremover. Men det er aldri klarlagt hvor hun egentlig ble av.

Les mer i Store norske leksikon

  • Hinton, Paula K.: Come prepared to stay forever, 2001, Finn boken
  • Langlois, Janet L.: Belle Gunnes : the Lady Bluebeard, 1985, Finn boken
  • Vestby, Anne Berit (2006) Bare Belle - en seriemorder fra Selbu. Dokumentar. Filmen hos IMDB.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg