Bayer AG

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bayer AG er et tysk kjemisk industrikonsern. Det ble grunnlagt i 1863, og er et av verdens største på dette området med 350 datterselskap over hele verden, i Norge salgsselskap. Hovedkontoret ligger i Leverkusen.

Konsernet ble i 2002/2003 reorganisert slik at Bayer AG ble holdingselskap for sju datterselskap, fire innen produksjon og tre innen service, kalt Bayer-gruppen. Bayer CropScience (plantevern, såkorn, bioteknologi og bekjempelse av skadedyr) er verdens nest største selskap innen plantevern etter kjøpet av den kjemiske og bioteknologiske landbruksvirksomheten til franske Aventis. Bayer HealthCare (veterinærmedisin, lege- og helsemidler og diagnostiske systemer), Bayer MaterialScience (blant annet plast, syntetisk gummi, polyuretan og lakkråstoffer) og Bayer Chemicals (kjemikalier til ulike industrier, blant annet fargestoffer) er de tre andre produksjonsselskapene, det siste planlagt utskilt som et selvstendig børsnotert selskap under navnet Lanxess.

Bayer-gruppen hadde i 2017 en omsetning på nesten 42 milliarder amerikanske dollar euro med rundt 102 000 ansatte.

Historikk

Selskapet ble grunnlagt i 1863 i Wuppertal av Friedrich Bayer (1825–1880) og Johann Friedrich Weskott (1821–1876). Konsernet ble aksjeselskap fra 1881. Det produserte opprinnelig fargestoffer og etter hvert også legemidler, blant annet det smertestillende Aspirin i 1897. Selskapet flyttet i 1912, under ledelse av Carl Duisberg, hovedkvarteret til Leverkusen og fikk datterselskap i flere land. Etter første verdenskrig ble Bayers virksomhet i Russland og USA konfiskert, blant annet etter dets produksjon av giftgass, og det ble i 1925 sammenslått med Badische Anilin- & Soda-Fabrik (BASF), Farbwerke Hoechst og andre til I. G. Farbenindustrie AG.

I 1930-årene utviklet Bayer kjemiske polymerer som syntetisk gummi og polyuretan, samt legemiddelvirksomme sulfonamider. Farbenindustrie ble i 1945 oppløst av de allierte, og Farbenfabriken Bayer AG ble grunnlagt på ny i 1951. Fra 1952 hadde Bayer også store eierinteresser i det fotografiske industriselskapet Agfa-Gevaert. I 1978 overtok selskapet varemerket Alka-Seltzer, som er et syrenøytraliserende/smertestillende middel, og 1994 fikk Bayer tilbake retten til å bruke eget navn og logo på sin virksomhet i USA (Bayer Corporation).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg