polyuretaner

Polyuretaner dannes ved polyaddisjon av flerverdige isocyanater og alkoholer (polyol). R kan være en alifatisk eller aromatisk hydrokarbon. Det er også mulig at R i polyol og R i polyisocyanat er ulike.

Artikkelstart

Polyuretaner er en gruppe stoffer som brukes til polyuretanskumplast, polyuretangummi, polyuretanlakker og lim.

Faktaboks

Uttale
polyuretˈaner

Kjemisk sett er polyuretaner polymerer som er bygd opp av to typer monomermolekyler som har dannet uretanbindinger (–O·CO·NH–) seg imellom. Monomerene er to- eller flerverdige isocyanater og to- eller flerverdige hydroksylforbindelser. De reagerer ved en polyaddisjon og kan inneholde alifatiske eller aromatiske hydrokarbon. Den kjemiske strukturen hos disse alifatiske eller aromatiske hydrokarbon vil i stor grad påvirke de mekaniske egenskapene hos polyuretanet.

Det produseres noen polyamidlignende polyuretaner (til visse fibrer og plastartikler) der både hydroksylforbindelsen og isocyanatet er enkle, lavmolekylære forbindelser. Langt mer vanlig er det imidlertid at hydroksylforbindelsen selv er en polymer, for eksempel en polyeter (se polyetylenoksid, polypropylenoksid) eller en polyester, om enn med relativt lave polymerisasjonsgrader. Se også karbamidsyre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg