Barosaurus var en stor, langhalset dinosaur som levde for omtrent 145-155 millioner år siden i det vi i dag kaller USA.

Beskrivelse

Barosaurus hadde lang hals og lang hale og et relativt lite hode. Den kunne bli opp til 24 meter lang. Kun fragmenter av hodeskallen er kjent, så det er usikkert akkurat hvordan hodet så ut. Den hadde i likhet med flere andre sauropoder lunger som likner på dem vi finner hos fugler. Noen fossile eksemplarer av Barosaurus består ikke bare av skjelett og tenner, men har også fossilisert hud. Den viser at huden til Barosaurus var dekket av skjell, og det er ikke funnet spor av fjær.

Levevis

Barosaurus var en planteeter som gikk på fire bein.

Utbredelse

Fossiler av Barosaurus er kjent fra Morrisonformasjonen i delstatene Utah og Sør-Dakota i USA fra sein juratid, fra aldrene kimmeridge til tithon.

Systematikk

Barosaurus er en slekt i familien Diplodocidae, og er en nær slektning av Apatosaurus og Diplodocus. En art er kjent, Barosaurus lentus.

Forskning

Barosaurus ble først beskrevet i vitenskapelig litteratur av Marsh i 1890. Mange dinosaurer i Nord-Amerika har vært kjent fra fossiler av nordamerikanske urfolk lenge før det.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg