Faktaboks

Baltisk råd
Baltisk Ministeråd, Baltisk Forsamling
Logo
Logo
Av .

Baltisk råd er et samarbeidsorgan som ble opprettet i 1990 som en videreføring av Den baltiske entente, en samarbeidsavtale inngått mellom Estland, Latvia og Litauen. Opprinnelig ble avtalen inngått 12. september 1934, men den ble suspendert da landene ble annektert av Sovjetunionen i 1940.

Mange nye institusjoner

De urolige politiske forholdene i området i årene 1989–1991 medførte en uoversiktlig utvikling av nye institusjoner. Landene var fortsatt formelt underlagt Sovjetunionen da de tre baltiske presidenter 12. mai 1990 ved en felles erklæring opprettet et samarbeidsorgan under navnet «De baltiske staters råd» (engelsk: Council of the Baltic States).

Organet var til å begynne med navnet på presidentenes årlige møter. Et tidligere, uformelt samarbeid mellom landenes frigjøringsbevegelser hadde da allerede pågått et års tid under navnet Baltic Council.

Etter selvstendigheten

Etter at Estland, Latvia og Litauen ble formelt selvstendige i september 1991, kunne samarbeidet lanseres på bredere basis. 8. november 1991 ble det opprettet et nytt samarbeidsorgan mellom de tre baltiske lands parlamenter. Organet fikk navnet «Baltisk Forsamling» (engelsk: Baltic Assembly), som en parallell til Nordisk råd. Baltisk Forsamling omfatter mellom 12 og 16 representanter fra hvert av de baltiske lands nasjonalforsamlinger.

I november 1993 bestemte landenes presidenter at deres møter skulle endre navn fra «De baltiske staters råd» til «Baltisk råd». Det kan ha vært medvirkende til beslutningen at Østersjøstatenes Råd i mellomtiden var blitt opprettet med mange flere deltakerland og med det engelske navnet Council of the Baltic Sea States.

I 1994 endret disse tre lands organisasjoner igjen både navn og dessuten struktur, og ble nærmere samordnet. Landene hadde intensivert sine forsøk på å komme med i bredere europeiske og euro-atlantisk samarbeid, som EU og NATO, og la derfor om mange av sine institusjoner.

Nytt råd

Et nytt «Baltisk Ministerråd» (engelsk: Baltic Council of Ministers) ble opprettet, og alle ministre kunne deretter møtes under dette navnet, slik det er vanlig i andre europeiske samarbeidsorganisasjoner. Baltisk Forsamling beholdt sitt navn, og forsamlingens samarbeid med Baltisk Ministerråd ble ordnet og formalisert, slik at det ble en parallell til de nordiske samarbeidsorganer (Nordisk ministerråd og Nordisk råd). Sekretariatet er i Riga. «Baltisk råd» ble nå navnet på møtene mellom Baltisk Ministerråd og Baltisk Forsamling som avholdes årlig.

Presidentenes møter er etter reformen i 1994 vanligvis omtalt som «De baltiske presidenters råd».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg