Atomic

Atomic er en svensk-norsk jazzkvintett dannet i Oslo i 1999. Gruppen bestod opprinnelig av Magnus Broo (trompet), Fredrik Ljungkvist (saksofon og klarinett), Ingebrigt Håker Flaten (kontrabass), Håvard Wiik (tangenter) og Paal Nilssen-Love (trommer, perkusjon). Hans Hulbækmo erstattet Nilssen-Love i 2014.

Bakgrunn

Broo og Ljungkvist begynte å spille sammen i Stockholm på midten av 1990-tallet, blant annet i Per «Texas» Johansson Group, mens Wiik, Nilssen-Love og Håker Flaten møttes som studenter ved Musikkonservatoriet i Trondheim i 1994 og spilte sammen i Element, en kvartett inspirert av John Coltrane. Hver for seg opptrådte de to svenske og de tre norske musikerne på de samme jazzfestivalene og klubbene i Skandinavia, før de i 1999 dannet Atomic.

Kvintetten ønsket å bryte med det som da var stemplet som typisk skandinavisk jazz, og utviklet en moderne stil som med impulser fra amerikansk post-bop og frijazz fra 1950- og 1960-årene kombinert med 1960-tallets europeiske, friimprovisasjonsbaserte stil. Siden har Atomic tilegnet seg en nesten grenseløs tilnærming til sjangeren, de drar veksel på elementer fra både rock, blues og klassisk samtidsmusikk, og er kjent som et energisk liveband.

Karriere

Individuelt er de fem musikerne kjent som noen av de ypperste jazzutøverne i Europa, og etter en konsert under Oslo Jazzfestival ble gruppen plukket opp av Bugge Wesseltofts selskap Jazzland Recordings. Den bejublede albumdebuten Feet Music kom i 2001, og ble kåret til årets jazzdebut av britiske The Guardian. To år senere vant Atomic Spellemannprisen i klassen jazz for andrealbumet Boom Boom. Samme år la de ut på en lengre turné som resulterte i Bikini Tapes (2005), et trippelalbum med liveinnspillinger. Atomic har senere blitt nominert til ytterligere Spellemannpriser, og vant på ny i 2006.

Priser og utmerkelser

  • Spellemannprisen 2003, for Boom Boom.
  • Spellemannprisen 2006, for Happy New Ears.
  • Nominasjon til Spellemannprisen, 2013, for There’s a Hole In the Mountain

Diskografi

  • Feet Music (2001)
  • Boom Boom (2003)
  • Nuclear Assembly Hall med School Days (2004)
  • The Bikini Tapes (2005)
  • Happy New Ears! (2006)
  • Retrograde (2008)
  • Distill med School Days (2008)
  • Theater Tilters Vol. 1 (2010)
  • Thetaer Tilters Vol. 2 (2010)
  • Here Comes Everybody (2011)
  • There's a Hole In the Mountain (2013)
  • Lucidity (2015)
  • Six Easy Pieces (2017)
  • Pet Variations (2018)

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg