Håvard Wiik

Faktaboks

Håvard Wiik
Født
10. mars 1975, Kristiansund

Artikkelstart

Håvard Wiik er en norsk jazzmusiker, pianist og komponist. Han er kanskje mest kjent for sitt virke i den norsk-svenske Atomic, men har også gjort seg gjeldende i en rekke sammenhenger. Wiik er kjent som en fremragende improvisatør og en ambisiøs komponist.

Bakgrunn og karriere

Wiik fikk oppmerksomhet allerede som 17-åring etter en opptreden med Steinar Raknes under Moldejazz i 1992. Han studerte senere ved jazzlinjen ved Musikkonservatoriet i Trondheim i årene 1994 til 1996. Under studietiden dannet han gruppen Element medstudentene Gisle Johansen, Ingebrigt Håker Flaten og Paal Nilssen-Love, og ga ut albumet Element i 1996. Wiik flyttet deretter til Oslo i 1998, hvor han fortsatte å arbeide med Element. Bandet gav ut albumet Shaman i 1999, denne med bidrag fra Vidar Johansen og Petter Wettre. Rundt samme tid spilte han også i Petter Wettre Quartet.

Wiik har særlig blitt anerkjent som medgrunnlegger og sentralt medlem av Atomic, som han dannet sammen med Håker Flaten, Nilssen-Love og de to svenske musikerne Magnus Broo og Fredrik Ljungkvist. Gruppen, som fremdeles er aktivt, har vunnet flere priser og høstet betydelig nasjonal og internasjonal anerkjennelse både på plate og som liveband med musikk som på en og samme tid er intrikat og medrivende, tuftet på 60-tallets post-bop og frijazz i finurlige kombinasjoner med elementer fra rock så vel som samtidsmusikk. På albumet Pet Variations (2018), flettet de sammen komposisjoner og inspirasjoner fra såpass varierte kilder som blant andre Brian Wilson (fra The Beach Boys), Edgar Varèse og Carla Bley.

Foruten sitt virke i Atomic har Wiik også opptrådt i mange andre sammenhenger. Han har samarbeidet med den amerikanske treblåseren Ken Vandermark ved flere anledninger, herunder med det Jimmy Guiffre-inspirerte prosjektet Free Fall, hvor Håker Flaten også bidro, og i gruppen Side A. Han har også spilt med blant andre Ola Kvernberg, Stian Carstensen, Chris Potter, Mark Turner og Bjørn Johansen. Sammen med saksofonisten Håkon Kornstad har han utgitt Eight Tunes We Like (2005) og The Bad and the Beautiful (2006), som begge høstet strålende kritikker. Han har også ledet egen trioer, blant annet på albumene Postures (2003) og This Is Not a Waltz (2018).

I senere tid har Wiik hatt base i Berlin, hvor han også har samarbeidet med andre musikere basert i byens musikkmiljø, herunder i prosjektet Der Lange Schatten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg