Halfdan Egedius' illustrasjon til 1899-utgaven av Snorres Heimskringla. Tegningen forestiller Arnljot Gelline på ski sammen med islendingen Torodd Snorrason og hans følgesvenn. De to sistnevnte ble ifølge fortellingen reddet fra en menneskeetende trollkjerring i Jemtland av Arnljot. Slik introduseres Arnljot i sagaen om Olav den hellige.

Torodd og hans Følgesvænd på Ski med Arnljot Gelline av Halfdan Egedius. Falt i det fri (Public domain)

Arnljot Gelline var ifølge Snorres kongesagaer en jemtlandsk stimann og røver som slo seg sammen med Olav Haraldsson før slaget på Stiklestad. Arnljot lot seg døpe og kongen stilte ham fremst i fylkingen og foran kongens merke i slaget, som stod i år 1030. Arnljot døde i slaget.

Historien om Arnljot har blitt brukt som inspirasjon for både litteratur, kunst og musikk. Som hovedperson i Bjørnstjerne Bjørnsons dramatiske dikt Arnljot Gelline (1870) er han trassig og hevngjerrig, men med en brennende lengsel etter å tjene noe utenfor seg selv. Tegneren Olaf Gulbransson illustrerte Bjørnsons dikt, mens komponistene Marius Moaritz Ulfrstad og Thomas Beck lagde musikk til diktet. Den svenske komponisten Wilhelm Peterson-Berger har laget musikkdramaet Arnljot (1910).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.