Arnljot Gelline

Faktaboks

Arnljot Gelline

Arnljot Gjelline

Død
29. juli 1030
Halfdan Egedius' illustrasjon til 1899-utgaven av Snorres Heimskringla. Tegningen forestiller Arnljot Gelline på ski sammen med islendingen Torodd Snorrason og hans følgesvenn. De to sistnevnte ble ifølge fortellingen reddet fra en menneskeetende trollkjerring i Jemtland av Arnljot. Slik introduseres Arnljot i sagaen om Olav den hellige.

Artikkelstart

Arnljot Gelline var ifølge Snorres kongesagaer en jemtlandsk stimann og røver som slo seg sammen med Olav Haraldsson før slaget på Stiklestad. Arnljot lot seg døpe og kongen stilte ham fremst i fylkingen og foran kongens merke i slaget, som stod i år 1030. Arnljot døde i slaget.

I kunsten

Historien om Arnljot har blitt brukt som inspirasjon for både litteratur, kunst og musikk. Som hovedperson i Bjørnstjerne Bjørnsons dramatiske dikt Arnljot Gelline (1870) er han trassig og hevngjerrig, men med en brennende lengsel etter å tjene noe utenfor seg selv. Tegneren Olaf Gulbransson illustrerte Bjørnsons dikt, mens komponistene Marius Moaritz Ulfrstad og Thomas Beck lagde musikk til diktet. Den svenske komponisten Wilhelm Peterson-Berger har laget musikkdramaet Arnljot (1910).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg