Framvaren er en fjord i Farsund kommune i Vest-Agder, som er 8,5 km lang og 175 meter dyp. Framvaren ligger i retningen nord–sør mellom glattskurte bergsider som når opp til noe over 350 moh. I sør står Framvaren gjennom et trangt, vel 700 meter langt sund (Straumen) i forbindelse med Helvikfjorden/Krossnessundet/Lyngdalsfjorden innenfor (nord for) Farsund tettsted.

Havvannet kommer bare delvis inn i Framvaren ved flo sjø, og fjorden har derfor brakt vann. Bunnvannet i Framvaren er råttent og rikt på hydrogensulfid. Straumen i sørenden er kanalisert (1903) slik at fjordbåter kan komme inn i Framvaren. Det er en svingbro over søndre del av Straumen.

Nedenfor Runefjellet omtrent midt på østbredden av Framvaren, cirka 2,5 m over vannspeilet, er en runeinnskrift, antakelig fra 1100-tallet.

Navnet kommer av norrønt framverðr, 'fremre, som vender frem', det vil si lengst fremme på den gamle ferdselsveien over Lista-halvøya, fra Farsund tettsted i sørøst til Eidsfjorden, en arm av Listafjorden, i nordvest.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.