Framvaren

Artikkelstart

Framvaren er en fjord i Farsund kommune i Vest-Agder, som er 8,5 km lang og 175 meter dyp. Framvaren ligger i retningen nord–sør mellom glattskurte bergsider som når opp til noe over 350 moh. I sør står Framvaren gjennom et trangt, vel 700 meter langt sund (Straumen) i forbindelse med Helvikfjorden/Krossnessundet/Lyngdalsfjorden innenfor (nord for) Farsund tettsted.

Faktaboks

Også kjent som
Framvarden

Havvannet kommer bare delvis inn i Framvaren ved flo sjø, og fjorden har derfor brakt vann. Bunnvannet i Framvaren er råttent og rikt på hydrogensulfid. Straumen i sørenden er kanalisert (1903) slik at fjordbåter kan komme inn i Framvaren. Det er en svingbro over søndre del av Straumen.

Nedenfor Runefjellet omtrent midt på østbredden av Framvaren, cirka 2,5 m over vannspeilet, er en runeinnskrift, antakelig fra 1100-tallet.

Navnet kommer av norrønt framverðr, 'fremre, som vender frem', det vil si lengst fremme på den gamle ferdselsveien over Lista-halvøya, fra Farsund tettsted i sørøst til Eidsfjorden, en arm av Listafjorden, i nordvest.

Kart

Framvaren
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg