Amos Oz er en israelsk forfatter. Han studerte ved Det hebraiske universitet i Jerusalem, men har en stor del av sitt liv bodd i kibbutz. Oz arbeider for den israelske fredsbevegelsen for fredelig sameksistens med palestinerne. Han har skrevet romaner, novellesamlinger og fortellinger, flere med skildringer av kibbutz-tilværelsen, og om menneskets vilkår.

Romanen Min Michael (1968, norsk oversettelse i 1978; også filmatisert) er en moderne ekteskapsroman om karrière og utilfredsstilt kjærlighet. Brevromanen Den svarte boksen (norsk oversettelse i 1997) skildrer private følelser og sosiale spenninger i Israel. I 1983 kom den politiske essaysamlingen I landet Israel (norsk oversettelse i 1984). Av andre bøker oversatt til norsk kan nevnes Kall det ikke natt (norsk oversettelse i 1995), Å kjenne en kvinne (1989, norsk oversettelse i 1994), En panter i kjelleren (norsk oversettelse i 1999), Det samme hav (2001), En fortelling om kjærlighet og mørke (2004) og Hvordan helbrede en fanatiker (2005, med bidrag av Izzat al-Ghazzawi).

Oz er blitt tildelt en rekke priser og utmerkelser, blant annet Den norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris i 2001 og Goethe-prisen i 2005.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.