Amos Valentin Anderson

Faktaboks

Amos Valentin Anderson
født:
3. september 1878, Kimito, Finland
død:
2. april 1961, Kimito, Finland

Amos Valentin Anderson var en finsk avisredaktør og aviseier. Han er mest kjent for å ha ledet og utviklet den svenskspråklige dagsavisen Hufvudstadsbladet. Anderson var sjefredaktør fra 1921 til 1945 og administrerende direktør fra 1921 til 1938.

Etter økonomisk utdannelse arbeidet han noen år i forsikringsbransjen og var blant annet redaktør av forsikringstidsskriftet Mercator fra 1906 til 1913. I 1909 startet han eget trykker. Amos Anderson bygde med årene opp et omfattende konsern, særlig i trykkeribransjen, og spilte med det som basis en grunnleggende rolle i den svenskspråklige pressen i Finland.

Ved sin tilbaketreden i 1945 overdrog han Hufvudstadsbladet og konsernets aftenavis, den senere nedlagte Nya Pressen, til den ideelle stiftelsen Konstsamfundet, som han opprettet i 1940. Stiftelsen eier nå en rekke svenskspråklige aviser, og støtter svenskspråklig kultur på andre måter og driver Amos Andersons kunstmuseum i Helsinki.

Amos Valentin Anderson var også aktiv politiker, blant annet som medlem av Riksdagen fra 1922 til 1927, da han representerte Svenska Folkpartiet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg