Amos Valentin Anderson

Faktaboks

Amos Valentin Anderson
Født
3. september 1878, Kimito, Finland
Død
2. april 1961, Kimito, Finland

Artikkelstart

Amos Valentin Anderson var en finsk avisredaktør og aviseier. Han er mest kjent for å ha ledet og utviklet den svenskspråklige dagsavisen Hufvudstadsbladet. Anderson var sjefredaktør fra 1921 til 1945 og administrerende direktør fra 1921 til 1938.

Etter økonomisk utdannelse arbeidet han noen år i forsikringsbransjen og var blant annet redaktør av forsikringstidsskriftet Mercator fra 1906 til 1913. I 1909 startet han eget trykker. Amos Anderson bygde med årene opp et omfattende konsern, særlig i trykkeribransjen, og spilte med det som basis en grunnleggende rolle i den svenskspråklige pressen i Finland.

Ved sin tilbaketreden i 1945 overdrog han Hufvudstadsbladet og konsernets aftenavis, den senere nedlagte Nya Pressen, til den ideelle stiftelsen Konstsamfundet, som han opprettet i 1940. Stiftelsen eier nå en rekke svenskspråklige aviser, og støtter svenskspråklig kultur på andre måter og driver Amos Andersons kunstmuseum i Helsinki.

Amos Valentin Anderson var også aktiv politiker, blant annet som medlem av Riksdagen fra 1922 til 1927, da han representerte Svenska Folkpartiet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg