Alicante

Kysten av Alicante. Foto fra 2014.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Alicante er en by i Spania i den autonome regionen Valencia, og hovedstad i provinsen Alicante, den sørligste av de tre provinsene som utgjør Valencia-regionen. Byen ligger ved Middelhavet, 120 kilometer sør for byen Valencia, og er sentrum for det området som innenfor turismen kalles Costa Blanca. Innbyggertallet er 329 988 (2017).

Faktaboks

Uttale
-kˈante
Også kjent som
Alacant

Næringsliv og administrasjon

Alicante er en viktig havn for Madrid, med eksport av vin, rosiner, frukt og grønnsaker. Viktige industrigrener er fremstilling av blant annet maskiner, dieselmotorer, sko, møbler, tekstiler, og keramikk. Byens økonomi er i tillegg bygget opp rundt servicenæringen, turistindustrien og offentlig administrasjon. Det brukes to språk, spansk (kastiljansk) og valensiansk (en sydlig dialekt av katalansk), som administrasjons- og undervisningsspråk.

Byens universitet Universidad de Alicante ble grunnlagt i 1979 og ligger i San Vicente de Raspeig. Det har cirka 32 000 studenter og 3 800 ansatte. Hvert år studerer 1 200 internasjonale studenter der. Flyplassen El Altet åpnet i 1967 og tok i 2017 imot 12 millioner passasjerer.

Det fantes et norsk konsulat i byen fra 1905 til 2012, de siste tre årene som generalkonsulat. I Alicanteprovinsen finnes det fremdeles to norske konsulat, et i Benidorm og et i Torrevieja, i områder der det bor flere tusen nordmenn.

Historikk og kultur

Alicante har et arkeologisk museum MARQ (Museo Arqueológico Provincial de Alicante). Det har bodd mennesker i Alicanteprovinsen i mer enn 100 000 år. Hovedmuseet ligger bak Santa Bárbaraslottet. Museet har også en utendørs filial på en liten øy (Illeta dels Banyets) i El Campello. Der vises en del av romersk historie på land og i vann (tilgjengelig ved å svømme/dykke).

Mange ulike folkegrupper har satt preg på Alicante gjennom historien. Alicante ble grunnlagt av fønikerne i 325 fvt. Romerne inntok den rundt 200 fvt., og da under navnet Lucentum. Senere kom Alicante under maurisk herredømme (718–1249), fram til den ble innlemmet i Kastilja og senere i det valensianske kongedømmet under Jaime I «Erobreren». Det katolske kongeparet, Ferdinand og Isabella, gav Alicante bystatus i 1490.

Santa Bárbaraslottet ligger på 166 meter over havet på toppen av Benacatiltoppen. Byen ble i 1691 angrepet, og slottet ble bombardert gjennom en uke av den franske armadaen. I 1858 fikk byen jernbane-forbindelse til Madrid.

Byens marked ble bygget i 1911–1912 over restene av gamle bymurer og åpnet i 1921. Bygget ligner en basilika og er av modernistisk inspirasjon.

Fra nyere tids historie kan det nevnes at Alicante hadde et sterkt feste for republikanerne (venstresiden) under den spanske borgerkrigen (1936–1939). Det finnes et underjordisk bomberom i sentrum som er restaurert og som det er mulig å besøke med guide (Refugio Plaza Doctor Balmis).

De lokale festene i Alicante kalles Fogueres de Sant Joan (Hogueras) finner sted hvert år fra 20. til 24. juni. Da lages store utstillinger med dukker på plattformer, som ofte referer til politisk satire, med både lokale, nasjonale og europeiske referanser. Disse brennes (la cremá) til slutt fra midnatt siste natta. Hver dag avfyres kraftige kinaputter (mascletà), og det blir også skutt opp fyrverkeri den siste kvelden. Det finnes også et museum der en utstilling spares og vises.

Hver påske arrangeres påskeprosesjoner med store religiøse statuer som bæres rundt i byen av troende. Noen gjør det som bot for sine synder.

Byens fotballag heter Hércules CF og spiller i andre divisjon B (2018). Stadion heter Rico Pérez.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg