Alicante er en by i Spania  i den autonome regionen Valencia, og hovedstad i provinsen Alicante. Byen ligger ved Middelhavet, 120 km sør for byen Valencia, og er sentrum for Costa Blanca. Innbyggertallet er rundt 334 000 (2011).

Alicante er en viktig havn for Madrid, med eksport av vin, rosiner, frukt og grønnsaker. Viktige industrigrener er fremstilling av blant annet maskiner, dieselmotorer, sko, møbler, tekstiler, og keramikk. Byens økonomi er i tillegg bygget opp rundt servicenæringen, turistindustrien og offentlig administrasjon. Byens universitet ble grunnlagt i 1979.  Det finnes norsk konsulat. 

Mange ulike folkegrupper har satt preg på Alicante gjennom historien. Alicante ble grunnlagt av fønikerne 325 f.Kr. Romerne inntok den rundt 200 f.Kr, og da under navnet Lucentum. Senere kom Alicante under maurisk herredømme (718–1249), fram til den ble innlemmet i Kastilja. Det katolske kongeparet, Ferdinand og Isabella, gav Alicante bystatus i 1490. Byen hadde et sterkt feste for republikanerne (venstresiden) under den spanske borgerkrigen (1936–39).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.