Eldste kjente portrettegning av Aleksis Kivi, utført året etter hans død.

Portrett av Aleksis Kivi fra 1873 av Albert Edelfelt - trolig. Falt i det fri (Public domain)

Aleksis Kivi, finsk forfatter; likesom Elias Lönnrot var han en sønn av en fattig bygdeskredder. Han var student 1857, levde siden som forfatter, for det meste under trange og vanskelige forhold; døde som psykisk syk.

Kivi la grunnen til den dramatiske diktningen på finsk språk; man kan dessuten regne ham som grunnleggeren av den moderne finske prosadiktningen. Den lille enakteren Lea (med emne fra Bibelen, fra Kristi tid) var det første stykke som ble oppført på finsk. Komediene Bygdeskomakerne, oppført på Det Norske Teatret 1930, og Forlovelsen, overs. av G. Wied i Kærlighed, 1909, er ypperlige folkelivsbilder fra Tavastland.

Kivis store roman Sju brødre (1870, norsk overs. 1939, 1960 og 1997 - sist ved Nøste Kendzior) er et sentralt verk i finsk litteratur, uovertruffet som realistisk folkeskildring, med vidunderlige naturstemninger og en fast, målbevisst komposisjon, på tross av de innflettede dialoger, de fantastiske eventyr og drømmesynene, og som grunnlag for det hele en ukuelig optimisme.

Noen av Kivis dikt hører til det beste i finsk lyrikk. Den sterkt idealistisk anlagte og vel også formalistiske litteraturkritikken i hans samtid forstod ikke storheten ved Kivi. Men ettertiden har satt hans diktning opp ved siden av Kalevala som grunnlaget for en finsk litteratur på finsk mål, ekte finsk tvers igjennom.

Det finnes ingen samtidige avbildninger av Kivi, men en tegning fra 1873 tilskrives Albert Edelfelt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.