Eldste kjente portrettegning av Aleksis Kivi, utført året etter hans død.

Portrett av Aleksis Kivi fra 1873 av Albert Edelfelt - trolig. Falt i det fri (Public domain)

Aleksis Kivi var en finsk forfatter; som regnes som nasjonalskald og som grunnleggeren av og foregangsmannen for litteratur på finsk. Hans best kjente verk er romanen Sju brødre (1870) og komedien Bygdeskomakerne (1870).

I likhet med Elias Lönnrot var Kivi en sønn av en fattig bygdeskredder. Han ble student i 1857 og levde siden som forfatter, for det meste under trange og vanskelige forhold. Den femten år eldre Charlotta Lönnqvist understøttet ham. Kivi døde til sist som psykisk syk.

Den lille enakteren Lea (1869), med emne fra Bibelen, var det første teaterstykket som ble oppført på finsk. Komedien Nummisuutarit (1870, Bygdeskomakarane oppført på Det Norske Teatret 1930 og 1959) er et godt folkelivsbilde fra Tavastland, og hovedpersonen – giftekniven Erko – er en av de best kjente figurer i finsk litteratur. Kivi har også skrevet komedien Kihlaus (1866, svensk oversettelse Förlofningen 1916) og tragedien Kullervo (1860).

Kivis store roman Sju brødre (1870, norsk oversettelse 1939, 1960 og 1997 – sist ved Nøste Kendzior) er et sentralt verk i finsk litteratur. Verket er uovertruffet som realistisk folkeskildring, med vidunderlige naturstemninger og en fast, målbevisst komposisjon, på tross av innflettede dialoger, fantastiske eventyr og drømmesyn, og som grunnlag for det hele, en ukuelig optimisme.

Noen av Kivis dikt hører til det beste i finsk lyrikk. Den sterkt idealistisk anlagte og vel også formalistiske litteraturkritikken i hans samtid forstod ikke storheten ved Kivi. Men ettertiden har satt hans diktning opp ved siden av Kalevala som grunnlaget for en finsk litteratur på finsk mål, ekte finsk tvers igjennom.

Det finnes ingen samtidige avbildninger av Kivi, men en tegning fra 1873 tilskrives Albert Edelfelt.

Sju brødre er en av finsk litteraturs bestselgere, og har solgt over 1 million eksemplarer. Flere andre av Kivis bøker finnes også i de tusen finske hjem: Bygdeskomakarane, Kihlaus og Lea har alle solgt over 100 000 eksemplarer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.