Faktaboks

Elias Lönnrot
Født
9. april 1802, Sammatti
Død
19. mars 1884, Sammatti
Elias Lönnrot, 1872
Elias Lönnrot, 1872
Av .

Elias Lönnrot var en finsk forfatter, folklorist og språkforsker. Han nevnes som en det finske skriftspråkets fedre, og huskes særlig for sitt arbeid med nasjonaleposet Kalevala. Han utga også ordbøker.

Lönnrot vokste opp i en rent finsktalende bygd, begynte tidlig å interessere seg for studiet av finsk og fikk et grundig kjennskap til finske dialekter på sine forskningsreiser. Han var opprinnelig utdannet lege, men vendte seg raskt til språk- og kulturstudier.

Hans interesse for finsk folkediktning førte ham 1828 ut på den første av hans store innsamlingsreiser. I Karelen samlet han inn en mengde trollkvad og episke dikt som dannet grunnlaget for Kalevala. Første utgave utkom i 1835, mens den utvidede utgaven som vanligvis leses utkom i 1849.

I 1840 utga han et utvalg av lyrisk folkediktning, Kanteletar, i 1842 en stor ordspråkssamling, i 1844 en gåtesamling og i 1880 en samling trollformler.

I 1853 ble han professor i finsk språk og litteratur ved universitetet i Helsingfors, og hans arbeider ble heretter mer og mer språklig orienterte. Hans store finsk-svenske ordbok ble utgitt i 2 bind i 1874 og 1880, og har hatt stor betydning i utviklingen av det finske standardspråket, ikke minst gjennom alle de nye ordene som Lönnrot laget, og som i dag i stor grad har glidd inn i finsk.

Lönnrots livsgjerning har vært viktig for utviklingen av det finske litteraturspråket og for finsk kultur og nasjonalbevissthet i det hele. Han ytet også betydelige bidrag til studiet av samisk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg