Aleksios 1. Komnenos

Faktaboks

Aleksios 1. Komnenos
Aleksios I Komnenos Alexios I Komnenos Alexius I Comnenus i norrøne kilder kalt Kirialax
Født
1048, Konstantinopel, Bysants (nå Istanbul, Tyrkia)
Død
15. august 1118, Konstantinopel, Bysants (nå Istanbul, Tyrkia)
Aleksios Komnenos blir velsignet av Kristus, miniatyr fra begynnelsen av 1100-tallet.
Av .

Artikkelstart

Aleksios 1. Komnenos var keiser i Bysants (det østromerske riket) fra 1081 til 1118. Han var nevø av Isak Komnenos (keiser 1057–1059). Aleksios' etterkommere av Komnenos-slekten styrte Bysants til 1185 og etterfølgerstaten Trapezunt til 1462.

Aleksios ble utropt til keiser i Bysants av sine soldater i 1081, da han styrtet den tidligere keiseren Nikeforos 3. Ved starten av Aleksios' regjeringstid var riket i dyp krise. Under hans ledelse gjenerobret bysantinerne tapte områder på Sicilia, i Sør-Italia og på Balkan fra normannerne, beseiret det tyrkiske stammeforbundet petsjeneger ved Svartehavet, og fikk vesteuropeisk hjelp mot seldsjukkene i Anatolia. Dette ble foranledningen til det første korstog, som ledet til opprettelsen av Kongedømmet Jerusalem.

Aleksios styrket keiserens makt over kirken og arbeidet aktivt for den ortodokse kristendommen, blant annet gjennom å demme opp for katolsk innflytelse og slå hardt ned på den bogomilske kjetterbevegelsen. Han reformerte myntvesenet og ga privilegier til venezianske handelsfolk. Dette styrket økonomien, men ga på sikt venezianerne sterk innflytelse i riket.

I 1103 fikk Aleksios besøk av den danske kongen Erik Eiegod og hans dronning Bodil, og senere av den norske kongen Sigurd Jorsalfare. Aleksios opprettet en vaktstyrke bestående av skandinaviske leiesoldater, de såkalte væringene. Aleksios omtales ofte i de norrøne sagaene under navnet Kirialax, av gresk Kyrie (Herre) Alex.

Livet hans er skildret av datteren Anna Komnena i Alexiade.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg