Faktaboks

Albertus Magnus

Albert den store

Uttale
albˈertus magnus
Født
1200, Lauingen an der Donau, Schwaben
Død
15. november 1280, Köln
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Albertus Magnus

Albertus Magnus. Freske av Tommaso Da Modena fra 1352.

Av /KF-arkiv ※.

Albertus Magnus var en tysk dominikanermunk, teolog, filosof og naturvitenskapsmann. Han ble saligkåret i 1622, og kanonisert (helgenkåret) i 1931 som kirkelærer. Festdag for Albert Magnus er 15. november.

Albertus Magnus studerte i Bologna og Padova, hvor han i 1222 trådte inn i Dominikanerordenen. Fra 1245 til 1248 underviste han ved universitetet i Paris med blant andre Thomas Aquinas som student. Aquinas fulgte sin lærer til Köln da denne i 1248 ble sendt dit for å opprette et dominikansk studiekloster. I 1260 ble Albertus biskop av Regensburg, men nedla embetet allerede to år senere. Resten av livet bodde han for det meste i Köln. Han deltok i kirkemøtet i Lyon 1274.

Albertus Magnus var en av de første kristne teologene som kommenterte Aristoteles' filosofi og søkte å integrere den i kristen tenkning. Hans verk ble i så måte videreført av eleven Thomas Aquinas. Begge var innstilt på å løse filosofiske problemer, ikke som teologer, men etter filosofiens egne metoder. Man kan også finne innflytelse fra Augustin og nyplatonismen i hans verker. Han var opptatt av de arabiske filosofene, særlig Averroës (Ibn Rusjd), og hans interesser strakte seg dessuten til naturvitenskapelige observasjoner. Hans skrifter er ofte mer preget av kompilasjon enn viljen til å fremsette en egen filosofisk posisjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg