Averroës

Faktaboks

Averroës
eg. Ibn-Rusjd
Uttale
avˈerroës
Født
1126
Død
1198
Voksstatue av Averroës utstilt på Istanbul Sapphire.
Voksstatue av Averroës
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Averroës var en arabisk lege, jurist og filosof. Innenfor vestlig tradisjon er han en av de mest berømte arabiske tenkere. Averroës ble født i Córdoba og tilbrakte sin ungdom med å studere filosofi, teologi, rettsvitenskap, matematikk og medisin. I 1169 ble han dommer i Sevilla, senere i sin fødeby. I 1182 ble han livlege hos kalifen i Marrakech.

Filosofi

Averroës skrev en rekke verker av naturvitenskapelig, filosofisk og teologisk karakter. Hans filosofi kan karakteriseres som aristoteliske tanker satt inn i et platonsk helhetssyn. Han kjente ikke Aristoteles' Politikken, men skrev i stedet en kommentar til Platons Staten og forsøkte å forene Platons, Aristoteles' og nyplatonske tanker til et hele ut fra den tro at gresk filosofi utgjorde et enhetlig system. Særlig har han hentet tanker fra Aristoteles og hans kommentatorer (Alexander fra Afrodisias, Simplicius), og fra nyplatonikere (Plotin, Proklos).

Averroës mente, som nyplatonikerne, at det finnes forskjellige nivåer av væren, og at det på det høyeste nivå finnes ett høyeste vesen som omfatter all væren og som samtidig representerer den høyeste innsikt.

Betydning

Averroës ansees som den betydeligste tenkeren i arabisk filosofis storhetstid i 700–1200, men størst betydning fikk han som formidler og fortolker av Aristoteles. Omkring 1200 ble flere av Aristoteles' verker, blant annet Metafysikken og Om sjelen, oversatt til latin fra arabisk med Averroës' kommentarer, og Averroës' tanker fikk derved avgjørende betydning for den latinske skolastikken fra 1200 helt til ca. 1650.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • G. Sarton: Introduction to the History of Science (bd. 2, s. 356–60) har en utførlig fortegnelse over Averroës skrifter.
  • Leaman, O.: A. and his philosophy, rev. ed., 1998, Finn boken
  • Urvoy, D.: Ibn Rushd (Averroes), 1991, isbn 0-415-05567-9, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg