Averroës var en arabisk lege, jurist og filosof. Innenfor vestlig tradisjon er han en av de mest berømte arabiske tenkere. Averroës ble født i Córdoba og tilbrakte sin ungdom med å studere filosofi, teologi, rettsvitenskap, matematikk og medisin. I 1169 ble han dommer i Sevilla, senere i sin fødeby. 1182 ble han livlege hos kalifen i Marrakech.

Averroës skrev en rekke verker av naturvitenskapelig, filosofisk og teologisk karakter. Hans filosofi kan karakteriseres som aristoteliske tanker satt inn i et platonsk helhetssyn. Han kjente ikke Aristoteles' Politikken, men skrev i stedet en kommentar til Platons Staten og forsøkte å forene Platons, Aristoteles' og nyplatonske tanker til et hele ut fra den tro at gresk filosofi utgjorde et enhetlig system. Særlig har han hentet tanker fra Aristoteles og hans kommentatorer (Alexander fra Afrodisias, Simplicius), og fra nyplatonikere (Plotin, Proklos).

Averroës mente, som nyplatonikerne, at det finnes forskjellige nivåer av væren, og at det på det høyeste nivå finnes ett høyeste vesen som omfatter all væren og som samtidig representerer den høyeste innsikt.

Averroës ansees som den betydeligste tenkeren i arabisk filosofis storhetstid i 700–1200, men størst betydning fikk han som formidler og fortolker av Aristoteles. Omkring 1200 ble flere av Aristoteles' verker, blant annet Metafysikken og Om sjelen, oversatt til latin fra arabisk med Averroës' kommentarer, og Averroës' tanker fikk derved avgjørende betydning for den latinske skolastikken fra 1200 helt til ca. 1650.

  • G. Sarton: Introduction to the History of Science (bd. 2, s. 356–60) har en utførlig fortegnelse over Averroës skrifter.
  • Leaman, O.: A. and his philosophy, rev. ed., 1998, Finn boken
  • Urvoy, D.: Ibn Rushd (Averroes), 1991, isbn 0-415-05567-9, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.