Adonis - forfatter

Faktaboks

Adonis
Adunis, eg. Ali Ahmad Sa'id
uttale:
adonˈis, [ʔaduːˈniːs]
født:
1. januar 1930, Qassabin, Syria

Adonis av Furiodetti. Tilgjengelig under CC BY 3.0

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Adonis, arabisk lyriker og tidligere professor i arabisk litteratur. Mest kjent for diktsyklusen Mihyars sanger som regnes som et høydepunkt i nyere arabisk poesi.

Biografi

Etter studier i Paris (1960–61), Damaskus og Beirut (filosofi) tok han doktorgraden i Beirut med en berømt avhandling om Det statiske og det dynamiske i arabisk kultur (1973). 1970–1985 var han professor i arabisk litteratur ved Det libanesiske universitetet i Beirut.

Han har spilt en fremtredende rolle i arabisk kulturliv som redaktør av poesitidsskriftet Shi'r (Poesi, 1957–) og siden Mawaqif (Standpunkter, 1968–) i Beirut. Siden 1985 har han bodd i eksil i Paris der han hadde studert og i 1980–81 vært gjesteforeleser.

Forfatterskap

I sin diktning er Adonis en utpreget modernist; han er bevisst påvirket av særlig de franske surrealister, men hans lyrikk har referanser til myter og symboler fra Midtøstens mangfoldige kulturer gjennom årtusener.

Særlig i tidligere år var han opptatt av å finne en måte å integrere den klassisk-arabiske arven i moderne dikt på. Deretter spilte han en hovedrolle i utvikling av fri vers (dikt uten metrum og rim) i arabisk poesi. Adonis er også en betydelig litteraturteoretiker.

Hans mest kjente verk, diktsyklusen Mihyars sanger (Aghānī Mihyār al-Dimashqī) fra 1961 (norsk gjendiktning og fyldig innledning ved Halvor Roll 1985), regnes som et høydepunkt i nyere arabisk poesi, og i modernistisk poesi overhodet.

Adonis fikk 2007 Bjørnsonprisen fra Det norske akademi for litteratur og ytringsfrihet. I 2011 mottok han den prestisjetunge Goetheprisen. Adonis nevnes gjerne som kandidat til Nobelprisen i litteratur.

Gjendiktninger på norsk

  • Mihyars sanger (1961), gjendiktet av Halvor Roll (Gyldendal 1985)

Litteratur

  • Adonis: En tid mellan askan och rosorna, 2001 (inneholder biografi, bibliografi), isbn 91-88992-47-0, Finn boken
  • Meisami, Julie Scott & Paul Starkey, red.: Encyclopedia of Arabic literature, vol. 1, 1998

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg