Adonis av Furiodetti. Tilgjengelig under CC BY 3.0

. Begrenset gjenbruk

Adonis, arabisk lyriker og tidligere professor i arabisk litteratur. Mest kjent for diktsyklusen Mihyars sanger som regnes som et høydepunkt i nyere arabisk poesi.

Etter studier i Paris (1960–61), Damaskus og Beirut (filosofi) tok han doktorgraden i Beirut med en berømt avhandling om Det statiske og det dynamiske i arabisk kultur (1973). 1970–1985 var han professor i arabisk litteratur ved Det libanesiske universitetet i Beirut. 

Han har spilt en fremtredende rolle i arabisk kulturliv som redaktør av poesitidsskriftet Shi'r (Poesi, 1957–) og siden Mawaqif (Standpunkter, 1968–) i Beirut. Siden 1985 har han bodd i eksil i Paris der han hadde studert og i 1980–81 vært gjesteforeleser.

I sin diktning er Adonis en utpreget modernist; han er bevisst påvirket av særlig de franske surrealister, men hans lyrikk har referanser til myter og symboler fra Midtøstens mangfoldige kulturer gjennom årtusener.

Særlig i tidligere år var han opptatt av å finne en måte å integrere den klassisk-arabiske arven i moderne dikt på. Deretter spilte han en hovedrolle i utvikling av fri vers (dikt uten metrum og rim) i arabisk poesi. Adonis er også en betydelig litteraturteoretiker.

Hans mest kjente verk, diktsyklusen Mihyars sanger (Aghānī Mihyār al-Dimashqī) fra 1961 (norsk gjendiktning og fyldig innledning ved Halvor Roll 1985), regnes som et høydepunkt i nyere arabisk poesi, og i modernistisk poesi overhodet.

Adonis fikk 2007 Bjørnsonprisen fra Det norske akademi for litteratur og ytringsfrihet. I 2011 mottok han den prestisjetunge Goetheprisen. Adonis nevnes gjerne som kandidat til Nobelprisen i litteratur.

  • Mihyars sanger (1961), gjendiktet av Halvor Roll (Gyldendal 1985)
  • Adonis: En tid mellan askan och rosorna, 2001 (inneholder biografi, bibliografi), isbn 91-88992-47-0, Finn boken
  • Meisami, Julie Scott & Paul Starkey, red.: Encyclopedia of Arabic literature, vol. 1, 1998

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.