Adonis (forfatter)

Faktaboks

Adonis
Adunis, Adūnīs; egentlig Ali Ahmad Sa'id Esber
Uttale
adonˈis, [ʔaduːˈniːs]
Født
1. januar 1930, Qassabin, Latakia, Syria (den gang fransk mandatområde)

Adonis av Furiodetti. Tilgjengelig under CC BY 3.0

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Adonis er en arabisk lyriker og tidligere professor i arabisk litteratur. Han er mest kjent for diktsyklusen Mihyars sanger som regnes som et høydepunkt i nyere arabisk poesi.

Biografi

Etter studier i Paris (1960–1961), Damaskus og Beirut (filosofi) tok han doktorgraden i Beirut med en berømt avhandling om Al-Thabit wa al-mutahawwil (Det statiske og det dynamiske i arabisk kultur, 1973). Fra 1970 til 1985 var han professor i arabisk litteratur ved Det libanesiske universitetet i Beirut.

Han har spilt en fremtredende rolle i arabisk kulturliv som redaktør av poesitidsskriftet Shi'r (Poesi, 1957–) og siden Mawaqif (Standpunkter, 1968–) i Beirut. Siden 1985 har han bodd i eksil i hans tidligere studieby Paris der han også hadde vært gjesteforeleser i 1980–1981.

Forfatterskap

I sin diktning er Adonis en utpreget modernist; han er bevisst påvirket av særlig de franske surrealister, men hans lyrikk har referanser til myter og symboler fra Midtøstens mangfoldige kulturer gjennom årtusener.

Særlig i tidligere år var han opptatt av å finne en måte å integrere den klassisk-arabiske arven i moderne dikt på. Deretter spilte han en hovedrolle i utvikling av frie vers i arabisk poesi. Adonis er også en betydelig litteraturteoretiker.

Hans mest kjente verk, diktsyklusen Mihyars sanger (originaltittel Aghānī Mihyār al-Dimashqī; norsk gjendiktning og fyldig innledning ved Halvor Roll 1985) fra 1961, regnes som et høydepunkt i nyere arabisk poesi, og i modernistisk poesi overhodet.

Adonis fikk 2007 Bjørnsonprisen fra Det norske akademi for litteratur og ytringsfrihet. I 2011 mottok han den prestisjetunge Goethe-prisen. Adonis nevnes gjerne som kandidat til Nobelprisen i litteratur.

Norske utgaver

  • Mihyars sanger (1961), gjendiktet av Halvor Roll (Gyldendal 1985)
  • Vold og islam: samtaler med Houria Abdelouahed (2016; originaltittel Violence et islam, 2015)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Adonis: En tid mellan askan och rosorna, 2001 (inneholder biografi, bibliografi), isbn 91-88992-47-0, Finn boken
  • Meisami, Julie Scott & Paul Starkey, redaktører: Encyclopedia of Arabic literature, bind 1, 1998

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg