Abd el-Krim

Faktaboks

Abd el-Krim

egentlig: Muhammad ibn Abd al-Karim al-Khattabi

Født
1882
Død
1963

I 1912 ble Marokko delt i et fransk og et spansk protektorat. I perioden 1919–34 nedkjempet franske og spanske styrker motstanden fra berbere i innlandet. Bildet viser opprørslederen Abd al-Krim som rir inn i den franske øverstkommanderendes leir, etter å ha overgitt seg 1926.

Av /NTB Scanpix ※.

Abd el-Krim var en berbersk frigjøringsleder, som ledet opprøret mot spansk og fransk styre i Marokko under Rif-krigen i årene etter første verdenskrig, og etablerte og ledet Republikken Rif, som var en selvstendig stat fra 1923 til 1926.

Abd el-Krim sluttet seg til den marokkanske uavhengighetsbevegelsen, og i 1919 samlet han, sammen med sin bror, rifkabylene i spansk Marokko til krig mot Spania. Abd el-Krim var en ypperlig leder, og i juli 1921 påførte han spanierne et knusende nederlag ved Anual. I de følgende årene trakk spanierne troppene sine tilbake til kystbyene, og Abd el-Krims innflytelse grep også over på fransk område. Dette førte til konflikt med Frankrike, og 1925 rykket Abd el-Krim mot Fès. 250 000 franske og spanske soldater ble samlet for å stanse ham, og etter et avgjørende nederlag i 1926 måtte Abd el-Krim overgi seg. Han ble ført som fange til Réunion.

I 1947 fikk han tillatelse til å ta opphold i Sør-Frankrike, men under reisen gikk han i land i Egypt, hvor han fikk asyl. I januar 1948 stilte han seg i spissen for en frigjøringskomité for Nord-Afrika, som krevde full uavhengighet for Algerie, Marokko og Tunisia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg