Abd el-Krim

Faktaboks

Abd el-Krim
egentlig: Muhammad ibn Abd al-Karim al-Khattabi
Født
1882, Ajdir, Marokko
Død
1963, Kairo, Egypt

I 1912 ble Marokko delt i et fransk og et spansk protektorat. I perioden 1919–34 nedkjempet franske og spanske styrker motstanden fra berbere i innlandet. Bildet viser opprørslederen Abd al-Krim som rir inn i den franske øverstkommanderendes leir, etter å ha overgitt seg 1926.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Abd el-Krim var en berbersk frigjøringsleder som ledet opprøret mot spansk og fransk styre i Marokko forut for og under Rif-krigen i årene rundt første verdenskrig. Han etablerte og ledet Rifrepublikken, som var en selvstendig statsdannelse i det nordlige Marokko fra 1921 til 1926.

Abd el-Krim ble allerede i sin samtid en av de mest kjente nordafrikanske lederne i kampen mot europeisk kolonistyre i Maghreb. Opprøret i Rif – Rifkrigen – er blant annet sett på som en forløper for og inspirasjon til den senere frigjøringskrigen i Algerie.

I Spanias tjeneste

Abd el-Krim vokste opp under spansk styre i Rif; i områdets administrative senter, Ajdir. Han tilhørte den største av berber-gruppene i Rif. Hans far var en islamsk lovkyndig, og ble lønnet av de spanske myndighetene i territoriet for å skaffe til veie informasjon om lokale forhold.

Abd el-Krim ble undervist av sin far, før han i 1902 dro til Fès for å studere islamsk lov og arabisk grammatikk og litteratur, til 1904. I 1906 tiltrådte han en lærerstilling i Melilla, og fra 1907 til 1915 var han bidragsyter til avisen Telegrama del Rif. I artikler på arabisk forklarte og forsvarte han spansk styre og europeisk sivilisasjon som et middel for å høyne det økonomiske og kulturelle nivå i Marokko. I 1910 ble han tilsatt i den spanske administrasjonen i Melilla, og ble i 1913 utnevt til islamsk dommer.

Spania gjorde i 1912 sine besittelser i Marokko til et protektorat. Da første verdenskrig brøt ut erklærte Spania seg nøytralt. Hans far, som fortsatt var i spansk tjeneste, ble beskyldt for å bistå tyske agenter i Rif, som var et brudd med nøytraliteten. Abd el-Krim ble selv (1915–1916) fengslet for pro-tyske og anti-spanske holdninger. Etter løslatelsen gjenopptok han funksjonen som dommer, men brøt – sammen med familien – forbindelsen med de spanske myndighetene i 1920.

I kamp mot Spania

Abd el-Krim ble sentral i organiseringen av væpnet motstand mot det spanske styret i Rif fra 1920, senere kjent som Rifkrigen. Under hans ledelse påførte de berberske opprørerne de framrykkende spanske styrkene et alvorlig nederlag ved Annoual (Anwal) i juli 1921. Deretter trakk Spania sine styrker tilbake til kystbyene, og Rifrepublikken ble utropt i 1921; og konstituert med Abd el-Krim som president i 1923.

Spanias nye statssjef etter militærkuppet i 1923, general Miguel Primo de Rivera, søkte en forhandlingsløsning med opprørerne. Abd el-Krim avviste dette. Han fortsatte kampen for frigjøring med å rykke inn i den fransk-kontrollerte delen av Marokko, der opprørerne nedkjempet franske styrker. Dette bragte Spania og Franrike sammen i en allianse mot Rifrepublikken, og etter et avgjørende nederlag i 1925 valgte Abd el-Krim i 1926 å overgi seg til Franrike.

I livsvarig eksil

Franske myndigheter førte Abd el-Krim og hans familie til Réunion, en fransk besittelse i Det indiske hav. Der satt de i arrest til 1947, da de ble innvilget opphold i Sør-Frankrike.

Under reisen til Frankrike ble skipet som fraktet ham og familien angrepet av marokkanske nasjonalister i Port Said i Egypt. Det er antatt at dette skjedde mot hans egen vilje, men han fikk asyl, og tilbragte resten av livet i Egypt.

I 1948 stilte han seg i spissen for en frigjøringskomité for Nord-Afrika, som krevde full uavhengighet for Algerie, Marokko og Tunisia, men brøt med den tidlig på 1950-tallet. Han fortsatte kampen for frigjøring gjennom artikler og intervjuer.

Ved Marokkos selvstendighet i 1956 ble han anmodet om å vendte tilbake til hjemlandet, men avslo. Han begrunnet dette med at han ikke vil vende hjem før alle franske og spanske tropper var ute av landet. Abd el-Krim døde i eksil i Egypt i 1963.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg