Rifrepublikken

Artikkelstart

Rifrepublikken var en selverklært statsdannelse i det nordlige Marokko, i perioden 1921–1926. Republikken ble utropt innenfor det spanske protektoratet, etter at opprørsstyrker hadde drevet spanske styrker ut av størstedelen av territoriet ved starten av Rifkrigen. Statsdannelsen ble ledet av opprørslederen Abd el-Krim.

Faktaboks

Også kjent som

Taguda en Arrif; Jumhuriyya ar-Rif

Rifrepublikken ble erklært opprettet 18. september 1921, for å bli formelt konstituert 1. februar 1923, med Abd el-Krim som statsoverhode. Opprørsstaten etablerte en styringsstruktur og utstedte egne pengesedler (valuta: riffan), og sendte utsendinger til London og Paris med sikte på å etablere diplomatiske forbindelser. Republikken ble imidlertid aldri anerkjent av andre stater.

Republikken ble oppløst av de franske og spanske okkupasjonsmyndigheter 27. mai 1926, etter at opprøret var slått ned og Abd el-Krim hadde overgitt seg.

En berbisk nasjonalistbevegelse finnes fortsatt i Nord-Marokko, så vel som i andre deler av det nordlige Afrika. Den trekker historiske veksler på opprøret og republikken. Det kom til sosiale opprør i Rif både i 1958 og i 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg